sunnuntai 22. joulukuuta 2013

EASEL-kurssin parhaat palat

Huhhei, sain nyt vihdoin ja viimein muutettua tuon EASEL-kurssilta otetun videon toiseen muotoon ja pääsin työstämään sitä. Alla video, jota koitin pätkiä parhaani mukaan, mutta se jäi silti turhan pitkäksi. Puhe on melko hiljaista plus osa on pätkitty pois, joten videon alla joitain mukavimpia ja vähän muitakin repliikkejä taikka keskusteluja. Tosiaan, "päätehtävänä" oli pyörittää ponia ympyrällä molempiin suuntiin käynnissä, ravissa ja laukassa. Poni ei ollut asiasta samaa mieltä. Nuo viimeiset pari minuuttia on sitten ihan pelkkää juttelua, eli siinä ei pahemmin mitään tapahdu, mutta tokikin kuunnella voi ken jaksaa ja haluaa. Video oli alunperin yli 40-minuuttinen, ja vaikka kuinka yritin karsia, jäi siitä ihan liian pitkä -pahoitteluni, toivottavasti edes joku jaksaa tuohon elämästään parikymmentä minuuttia tuhlata. Osa pidemmistä ja tylsemmistäkin pätkistä oli pakko jättää tuohon, koska Koon reaktiot tai söpöys tai Marin puheet. Mutta sen voin sanoa, että jos muussa ei näy työn tulosta, niin nuo luoksetulot!! Ihana poni! Ja loppua kohden huomaa, miten ponia ei enää vois ihan kamalasti tämän vähempää kiinnostaa, ja se alkaa vaan kipittelemään pitkin maneesia.
  Tässä taas näkyy se iiiiso ero EASELin kanssa verrattuna muuhun; poni on vapaana suuressa maneesissa liinan nokassa tai pyöröaidassa pyörimisen sijaan. EASELissa hevonen siirretään isolta alueelta pienelle, ja varusteettomasta varusteelliseksi; kaiken on siis toimittava isolla alueella ilman varusteita, että sitä edes kokeillaan pienemmällä alueella varusteiden kanssa. Tokikin, olihan minullakin tuossa köysi kädessä... Savikossa hevoset mm. ratsutetaan aluksi kuolaimettomilla, sen jälkeen ohjat sekä turparemmissä että kuolaimissa, jonka jälkeen poistetaan turparemmi ja pidetään ohjat pelkästään kuolaimissa. Turparemmi lisätään koristeeksi vasta sitten, kun hevosella ei sitä tarvita."Se on yks sellanen asia, mikä mun mielestä olis kohteliasta hevosta kohtaan, joka ensinnäki näkee erilailla ku ihmiset, että kun mennään uuteen maneesiin, niin kävellään se edes kerran ympäri. Vaikka oltas selässä, niin kävellään se kerran ympäri molempiin suuntiin."
"Mitäs te sanotte tästä suhteesta? Tää on vähän sellanen tyttö ja sen poni. Ne on yhessä 
kasvanu, niillä on hirveen hyvä suhde, poni vähän tutkii paikkoja ja silti mennään."
"Mitä te ootte tehnee nää seittemän vuotta Ponin kans?" -"No eka mää aattelin että musta tulee esteratsastaja, mut ei musta tullukkaan... Nykyään mennään ilman varusteita pitkin mettiä." "Joo sen näkeeki, teillä on kauheen harmoninen ja levollinen suhde."
"Siihen suhteeseen kuuluu tietenki myöskin se, että johtajuus vaihtelee. Sillä tasolla ku te ootte, 
sen on oltava molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta, muuten se ei enää toimi."
"Nyt. Irtojuoksuta mua ympyrällä, kolme askellajia."
"Se maiskutus ei kerro mitään. Mä tuun sun eteen ja maiskutan, niin sä oot sillee 'nii mitä?'. 
Eli koita miettiä, mikä tulis luontevasti; käänny tai vasen tai käynti tai ravi tai mikä se sitte 
onkaa. Pääasia on, et se on sulle itelle selvä. Kun sä sanot sen selkeesti suomenkiellelä, 
niin sun aivoissa se ajatus on selvempi, ja sillon ponin on helpompi ymmärtää. 
Jos sä maiskutat, se ei sun mieleskää tarkota oikeen mitään."
"Ponihan yrittää tosi nätisti, täs ei oo suhteessa mitään vikaa, eikä edes kontaktissa.
Nyt on enää ympyrän ymmärtäminen."
"Tää on yks asia mikä hevosten kans pitäs muistaa. Ei ne oo niin hölmöjä. 
Hevosten mielestä on varmasti ihan hölmöä mennä tossa, (ympyrällä) 
miettikää nyt, mennä epämääräsiä kuvioita tyhjällä hiekkakentällä."
"Tästä se vaan sanoo, et 'hei mä oon seittemäntoistavuotias, mä osaan aika paljon muutaki ku vaa pyöriä, ei täs oo mitään järkeä mun mielestä, pyöri ihan keskenäs jos kuvittelet et mä en osaa kävellä ympyrää'"
"Nyt mulla on vahvasti sellanen tunne, että teillä on aivan kympin suhde, siis parempaa ei voi olla. 
Et siinä mielessä ihan mieletön. Mä luulen et täällä on iso rivi sellasia, 
jotka toivoo et niillä olis samanlainen suhde oman hevosen kans."
"Jos sä aattelet et sulla on kiertolaisena ollu poni, joka on tullu sulle seittemän vuotta sitten, ja sulla on tällanen suhde siihen... Niin mä luulen, että... No siis ihan mieletöntä työtä oot tehny."
"Se on se molemminpuolinen kunnioitus joka teistä huokuu."

Ja kuinka tehdä loistava ensivaikutelma? Voin näyttää mallia!
"Mikäs sun nimi on?" "Reetta" "Reetta, hmm, kukas hän on?" "Öööö no Karkki vaikka" "Karkiks kutsutaan?" "No välillä, jotku" "No minkä nimen se tuntee?" "Ööö no Karsu, Poni, jotain" "Ooookkei"
Hämmennystä ei helpottanut se, kun Mari kuuli, että Koo on ollut meillä seitsemän vuotta, eikä sillä ole vieläkään kunnon nimeä jonka hyväksyisin. Päädyimme kuitenkin kutsumaan sitä Poniksi. Olen huono, itse asiassa aivan surkea sosiaalisissa tilanteissa.

Niin, ja se, joka väittää, että demohevoset kurssitilanteessa on vähintäänkin eläinrääkkäystä, voi katsoa tuon ylläolevan videon ja kovin kärsivän ponin -tai raahautua EASEL-kurssille vaikka edes katsojaksi. Montyn ja Vepsän klinikat on toki asia erikseen, mutta noiden takia ei kyllä kannata koko demohevostelua leimata -itse en näe Koota tuolla videolla minään muuna, kuin rentona ja levollisena. Videon ulkopuolelle jääneet pätkät ovat pelkkää juttelua, seisoskelua tai paikasta A paikkaan B kävelyä -voin toki nekin näyttää kaikille halukkaille, mutta tuota videokasaa kamalempaa materiaalia tai stressaantuneempaa ponia ei sieltä löydy. Stressaavinta koko reissussa lienee ponin mielestä ollut kuljetukset, vaikkei se kummastakaan matkasta mitään stressioireita esitellyt -ja kuskataanpa niitä hevosia muutenkin. Paitsi Koota.

Voin sanoa, että en tämän parempaan aikaan olisi voinut tuota videota alkaa purkamaan. En ole koskenutkaan tuohon tämän puolen vuoden aikana, en kait edes koskaan katsonut tuota kokonaan läpi, mitä nyt muutama viikko sitten kun tuon löysin ja katsoin alkupätkän. Olin aivan valmis lyömään hanskat tiskiin, lastaamaan ponin ja suuntaamaan Viskaaliin ponin viimeiselle matkalle. En halua avata syitä ainakaan vielä enempää, mutta oikeastaan ponista riippumattomista syistä sen tulevaisuus oli ja on kyllä edelleenkin vaakalaudalla. Koitan saada asian päätökseen parhaalla mahdollisella tavalla -toivottavasti se ei ole tuo Viskaalin reissu. Sen voin sanoa, etten usko, että enää koskaan tulen löytämään tällaista ystävää.

4 kommenttia:

 1. Ihana video, jaksoin katsoa kokonaan vaikka junassa joudui lataamista vähän jopa odottelemaan. Teillä on esimerkillinen suhde, ihan kuten tuo ohjaajakin sanoi. Harmi, että tuon suhteen jatkuminen on vaarassa katketa. Kumpa löytäisit jonkin ratkaisun.

  Mistä teidät keksittiin tuonne käymään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kiva kuulla, että edes joku jaksoi tuon katsoa! :) Kiitoksia kovasti, eiköhän joku ratkaisu löydy... Toivottavasti.

   Tuonne kurssille, kuten muillekin ProAgrian kursseille, oli ihan julkinen haku josta ilmotettiin tapahtuman infosivulla, ja meidät sitten valittiin demopariksi yhdessä muutaman muun kanssa. :)

   Poista
 2. Mä katoin kans kokonaan. Toisaalta ihan sitä samaa perussettiä mitä nää kaikki teidän videot on. Tässä vaan on joku Asiantuntija toteamassa faktat ääneen. ;) Pitkälle olette päässeet 7:ssä vuodessa. Pidemmälle kuin monet 20:ssä. Että sikäli jos tiet erkanee tässä vaiheessa, niin teillä ei ainakaan jää isoja asioita kesken. Toivotaan että asiat käy parhain päin. Miten päin se sitten onkaan. <3

  K on ihan, että mikäs järki tässä ympyrällä juoksemisessa on, mä meen tänne. xD Ihana poni! Toiset tykkää miellyttää, toiset tykkää että on joku järki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä jotenkin ajattelinki tuota videouta kasatessa, että sinä ja Bessie olisitte ne, jotka tän jaksaa kattoa ja kertoakin siitä. :D Ja joo, totta, tässä vaiheessa ei ehkä niin paljon "harmittais" tuosta ponista luopuminen -totta kai se olis hankalaa ja ikävää ja kamalaa, kun tuosta karvakasasta on tullu niin tärkeä, mut nyt meillä on muutakin "saavutettuna" entä seurakisojen 60cm luokan voitto. :D

   Ja totta joo, ihan hyväkin että tuolla on nykyään vähän omaa tahtoa eikä se vaan kipitä alistuneena miten mä haluan sen kipittävän. Niinku ennen.

   Kiitoksia kommentista, asioilla on kyllä onneksi tapana järjestyä ennemmin tai myöhemmin ja tavalla tai toisella. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.