tiistai 13. tammikuuta 2015

Suomen(pien)hevonen vai brabantinhevonen?

Katsoin hetki sitten dokumentin, jossa käsiteltiin työhevosia. Kohdasta 17:34 alkaen näkyy brabantin- eli belgiantyöhevosia. Näyttipä tutulta, yhdeltä Mailalta nimittäin! Päätinkin sitten vertailla, että kumman rotumääritelmään tamma sopiikaan paremmin. Boldattuna kohdat jotka osuvat täydellisesti putteen, kursiivilla ei juurikaan tähän yksilöön sopivat ja normaalisti kirjoitettuna olevat ovat jotain näiden välistä. Yliviivatut eivät osu Mailaan ollenkaan.

Kuvan ottanut Jessica Ruponen 8.11.2014

Suomenhevonen
on rotumääritelmän mukaisesti monipuolinen yleishevonen. Se on keskikokoinen, hyväryhtinen ja melko vankka. Sen pää on kuiva ja suora, kaula melko tukeva ja runko pyöreä ja pitkä. Se on luonteeltaan yhteistyöhaluinen, pyrkivä ja nöyrä, ja sillä on selvä sukupuolileima.
   Suomenhevosen laatutyyppi tukee sen käyttötarkoitusta. Juoksijahevonen on kevytmuotoinen, mutta kuitenkin lihaksikas. Runko ja jalat ovat melko pitkät. Ratsuhevonen on ryhdikäs, pienipäinen, pitkäkaulainen ja viistolapainen, säkä on selväpiirteinen, runko ei ole kovin pitkä. Työhevonen on jykevä ja raskasrakenteinen sekä pitkä- ja syvärunkoinen. Pienhevonen on sopusuhtaisen pieni kaikilta osiltaan.
    Tavoitteena on jalostaa ja kasvattaa rotumääritelmän mukaisia monipuolisia käyttöhevosia, jotka ovat suorituskykyisiä, helposti käsiteltäviä, hyväliikkeisiä, kestäviä ja terveitä.

Brabantinhevonen
on hyvin raskasrakenteinen. Pää on kulmikas, karkeatekoinen, kuiva ja suhteellisen pieni, kaula lyhyt, paksu ja kaareva, lavat ja lautaset hyvin kookkaat ja voimakkaat. Jalat ovat lyhyet ja vuohiskarvat lyhyehköt. Liikkeet ovat lyhyet ja töksähtävät. Väritys on yleensä rautias tai rautiaanpäistärikkö. Luonne on hyvin aulis. Säkäkorkeus voi olla 160-173cm.
Lähde 1 & 2

Sata kiloa laihempana Maila ei ehkä sitten menisikään belgialaisesta... Mutta oli millainen hyvänsä, ainakin minun käsiini etenkin tuon luonne on mitä mainion!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Haha, muille en valitettavasti keksi toista rotua että vois useemmanki tällasen kirjottaa -mutta ehkä joskus törmään Koon kaksoisolentoonkin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.