maanantai 26. tammikuuta 2015

Pallerot liikenteessä

Eilen oli varsin aktiivinen päivä. En muistakaan milloin viimeksi olisi kolme ponia saanut minun toimestani käydä tallin ulkopuolella. Tai no, olihan minulla kaksi käsiparia kaverina...Janitan kanssa tallille päästyämme kysäisin tallin omistajalta josko Sandran varalle olisi tälle päivälle suunnitelmia. Olihan sille, oli suunnitellut että Riina kävisi sillä ratsastelemassa. Hetken Janitan kanssa pohdittuamme meille sanottiin, että voittehan te Santrankin ottaa jos kysytte Riinan mukaan ajelulle. Riinalle huikkaus kentän laidalle ja poneja hakemaan -tammoista jokainen oli taas vaihteeksi lähdössä mukaan, ja Koo ei vaikuttanut turhan motivoituneelta liikkujalta. Selvitin molempien ponien jouhet Riinan harjatessa Sandraa ja Janitan Koota. Jälkimmäisin oli viettänyt aamupäivän purukarsinassa kuivumassa räntäisen yön jäljiltä ja oli juuri sen näköinenkin -ihan järjettömän likainen. Janitan puunatessa ruunaa Sandran harja sai koristuksensa, joka esiteltiinkin jo viime postauksessa. Koo (Janitan avustuksella) kantoi myös kortensa kekoon ja sai otsatukkaansa letin koristukseksi.Sandran kuvailujen jälkeen nappasin kärryt pihalta mukaan ja varustimme ponit menokuntoon; Koolle suitset päähän sekä suojia kinttuihin, Santerille valjaat, suitset, ja kärryt perään. Vielä kuskit lähtövalmiuteen, Riina kärryille, ponit pihalle, Janita Koon kyytiin ja lopulta allekirjoittanutkin kirjavan takamusta tuijottelemaan. Kirjava olikin alkumatkasta varsin kevytkoipinen eikä juuri malttanut kävellä. Hiittilenkille Cavadeoksen ohi päästyämme Sandra ampaisi matkaan ja kipitti aina suoran puolivälin hujakoille, kunnes stoppasi. Koon avustuksella päästiin taas matkaan ja kärryttelimmekin milloin käyntiä, milloin ravia, välillä Koon edellä ja välillä kymmenen metrin päästä pitkäjalkaisemmasta. 


Hyppäsin aina väliltä kyydistä kuvailemaan ja keventämään Sandran taakkaa, tai vetoavuksi jos ponit eivät meinanneet edetä näkiessään esimerkiksi aivan hirvittävän kamalia ravihevosia! Jokunen ravipätkäkin otettiin minun juostessa ponien vierellä tai edessä tai välissä tai milloin missäkin, josta Sandra innostuikin ja heitti laukalle. Ja siitä suoraan pukkilaukalle. Olin jo aiemmin Riinalle sanonut, että kunhan et päästä laukkaamaan niin kaikki hyvin ja poni lapasessa, vaan laukalle laskiessa pikkutamman perä kevenee yllättäen ja eteneminen tapahtuu loikkien. Joskus jaksan laukkavaihdettakin kärryiltä työstää ja jos tammaa pyytää laukkaamaan, se kirmailee varsin nätisti ja pomppimatta -vaan jos Suttu itse vaihtaa vaihdetta isompaan, ei lopputulos olekaan yhtä tasainen. Koolla hirtti toisinaan kaasu kiinni, varsinkin jos minä kipitin edelle kameramiehen rooliani toteuttamaan. Ja Sandran juostessa ihan mielettömän hyvää ravia joutui Kookin tosissaan venyttämään askelta! Jostain syystä Koon hengitys ei kulkenut näillä reippaammilla pätkillä ihan normaalisti, ja tämän takia varmaan menetänkin seuraavan viikon yöunet...


Hiittilenkin kierrettyämme palasimme tallille, joskin Sandra oli tässä vaiheessa vasta herännyt eikä todellakaan tarjonnut itse kotiinpäin kääntymistä. Tallissa purimme ja juotimme ponit, toki asianmukaisesti leivillä palkaten, Janita vei Koon pihalle ja aloimme pesemään kirjavaa Riinan suihkiessa jo muita poneja puunailemaan. Hien ja muun sonnan valuttua viemäriin paljastuikin alta aikalailla tobiano poni, jolta lähti karvaakin urakassa ihan kiitettävästi. Kuivaus hikiviiloin ja pyyhkein, kyllästys silikonilla josko poni pysyisi hetken pidempään edes vähän puhtaampana, kylpytakki niskaan ja karsinaan heinille.


Pesu-urakan jälkeen, vaatteet märkinä ja likaisina, harjailimme Mailan antaumuksella harjaharjalla kyhnytellen. Suojat jalkoihin, Koon naruriimu päähän ja kävelylle! 


Hämärän laskeutuessa ympärillemme kävelimme Hiittikujaa pitkin, minä Mailan narussa ja Janita kamera kädessään. Tallin pihassa ihmettelin, että jopas on putte rauhallinen eikö yhtään tohota, vaan äkkiäpä se moodi väistyi ja Maikin pahkasikapossupassi otti vallan. Eikä tullut muuten ihmisille kylmä, tuon kanssa harppoessa ei kyllä ole moista olotilaa koskaan koettu...


Kävimme kääntymässä ABC-tallin kohdalla, jonka pihassa olikin traktori, jonka kohdalla piti vähän loikkia. Ja jokaisen ohittavan auton kohdalla, tarvittaessa hevosenkin. Tai jos ei loikkia, niin vähintään vähän ravailla.


Traktori huristeli perässämme Hiittikujalla, joten sukelsimme yhtä risteystä aiemmin tieltä pois ja kipitimme talliin (muutaman poseeraus- ja/tai syömistuokion jälkeen) ponin purkuun ja kyydin soitteluun. Tähän mennessä olivat kuivatut leivät jo loppuneet, mutta puttiainen kelpuutti kivennäisetkin herkkuna -ja ennen kotiinlähtöä löytyi vielä pikkuporkkanoita, jollaiset molemmat tammat saivat.

2 kommenttia:

 1. Osaisitkohan auttaa tässä ongelmassa:

  Olen tehnyt virheen ja syöttänyt hevoselle kädestä paljon makupaloja (leipää) jatkuvasti, kaikenlaisissa tilanteissa, käytännössä aina kun olen hevosen lähettyvillä. Hevonen on alkanut kerjäämään makupaloja luimimalla. Tilanteissa, joissa on tottunut saamaan makupaloja, luimii ja saattaa "haukata" kättäni kohti. Olen opettanut hevosta luopumaan, mutta se ei ole poistanut ongelmaa.

  Mietityttää, ensinnäkin miten luimimisen, pahantuulisuuden saisi loppumaan? Miten kerron hevoselle, että luimien ei saa herkkuja ja että näykkiminen ei ole kovin kohteliasta? Miten toimia, jos hevonen yrittää purra?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietty voin yrittää! Kuulostaa sellaiselta projektilta, millaisen voisin hyvinkin ottaa itselleni tähän väliin rikkomaan tasaisen tylsää arkea. :D

   Olet varmasti jo lopettanut makupalojen kädestä syötön? Itse en usko fyysiseen rankaisemiseen, (=lyöminen, karjuminen, potkiminen...) etenkään tällaisissa tilanteissa. Sen sijaan en päästä luimivaa tai muuten uhkaavaa hevosta luokseni, ja jos hevonen alkaakin luimia tai näykkiä kohti, jopa purra, käsken sen saman tien omasta tilastani pois. Muuten en "omasta tilastani" ole tarkka, kunhan hevonen on positiivisin mielin lähelläni hengaamassa, se on ok. Röyhkeän, päälletulevan tai uhkailevan hevosen peruututan pois. Lähtisin siis siitä, että jos hevonen tulee vastaan makupaloja kerjäten ja luimien, käsket sen joko pysähtyä, peruuttaa tai kääntää kurssi takaisin sinne mistä tulikin. Ainoastaan hörökorvainen, tai edes lurpattavilla korvilla varustettu hevonen on tervetullut lähellesi. Voit käyttää apuna mitä tarvit -köyttä, riimunnarua, raippaa, jos pelkkä oma kehosi ei riitä. Hevoseen ei tarvitse koskeakaan ellei se ala oikeasti röyhkeäksi ja ole tulossa päälle. Muista pitää tyyni mieli, raivoaminen ei auta mitään eikä minkään sortin hyökkäyksiä tai muita äkkiliikkeitä tarvi. Täysin coolisti vaan toteat, että pois siitä.

   Baron oli ~vuosi sitten varsin samanlainen, tosin tarhasta hakutilanteessa. Pidemmän selityksen löytää täältä, mutta aika lailla yllä kuvailemaani tyyliä käyttäen poni lopetti luimien ja uhkaillen luoksetulon ja käsittääkseni on tähän päivään saakka sellaisena pysynyt. Hevoset oppivat yleensä tuon nopeasti -ettei luimiminen kannata, kun hörökorvin saavuttaa paljon enemmän. Sen sijaan liian useita lyöden tai läpsien näykkimisestä "poisopetettua" olen tavannut, näistä aikalailla jokainen näykkii edelleen ja sen jälkeen nykäisee äkkiä itsensä pois, valmiina väistämään kättä.

   Itse syötän hevosia kädestä, Koota ja Mailaa etenkin paljonkin. Mutta vain positiivisin mielin oleva hevonen saa ruokaa -tai rapsutuksia, harjausta, mitä vain. Yksikään näistä ei näyki, K saattaa ottaa sormet suuhun jos niitä sille "syöttää" tai huulille työntää, mutta melko nopeasti sylkee ne tympääntyneenä ulos kun ei ruokaa ollutkaan. ;) Jos haluat kysellä enemmän, jotain jäi epäselväksi tai tuntuu, etteivät nämä välttämättä riitä, voit nakata Facebookissa kaveripyynnön tai sähköpostia (Reetta Ollila, Maila profiilikuvassa ja Koo kansikuvana, tai ollila.reetta@gmail.com) ja voidaan pohtia ratkaisua yhdessä -tilannetta näkemättä on vähän hankalempi neuvoa. :) Jos laitat kaveripyynnön niin huikkaa täällä, en nimittäin hyväksy tuntemattomia ja voit siten mennä ohi. Niin, ja jos nämä ohjeet olivat tarpeeksi selkeät etkä lisävinkkiä tarvi, olisi silti kiva kuulla jatkossa että oliko näistä mitään apua vai päädyitkö toisenlaiseen ratkaisuun!

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.