lauantai 17. tammikuuta 2015

Operaatio psyllium

Koo aloitti tosiaan torstaina psylliumin syömisen viikoksi, josko satunnaisesti näkynyt nyrpeä ilme katoaisi taas tällä kuurilla. Olkoot kuinka ahne ja perso, tuo on yksi harvoista ruoka-aineista joita poni ei syö. Hyvällä rehunkäyttöominaisuudella varustettujen maa-ainesta keräävien puskaponien omistajat yleensä tietävät tuskan; miten saada venyvä ja kaikin puolin ällöttävä psylliumlima ponin kurkusta alas, kun vuorokauden kuppiruokamäärä mitataan deseissä litrojen sijaan? Voisin mieluusti ottaa vastauksia kysymykseen, jos joku on keksinyt tavan joka ei sisällä ruiskulla suuhun ruutaamista. Siihen saakka päivittäinen operaatiomme on tällainen;

Ylimääräaineet kuppiin. Tänään sinne eksyi melassileikettä (vasen), Marstall Sinfonieta (ylä), vehnälesettä (oikea) ja kauraa (ala). K ei normaalisti syö kauraa ollenkaan, joten se on ihan superherkkua.

Pari porkkanaa ohue(hko)ksi siivutettuna

Vettä, vähän reilummasti, ja turvotus. Samalla eksyi kauhakin kuppiin -en voi suositella puisia, psylliumista yhdistettynä muihin (etenkin pellavarouheeseen!) tulee sellainen liisteri ettei ihan helpolla houkoiselta pinnalta lähde.

1,5 mittaa (60 grammaa) psylliumia kuppiin toveriksi. Itse syötän kuorijauhetta (eQ Kemp) sen järkevän annostuksen takia, Koolle saa juuri ja juuri hyvänä päivänä tuon 1,5 mittaa uppoamaan.

Äkkiä pyöräytys sekaisin ennen kuin limottuu, ja ponin nokan eteen.

Sormet ristiin, että vartin päästä näkymä on tällainen. Koolle pitää sitoa kuppi jos siinä on kyseisenlaista mössöä, tai se kaataa ja/tai heittelee sisälmykset pitkin tonttia ja syö maasta sen noin miljoonasosan.

Karsinassakaan tätä ei oikein voi syöttää kun kuppia ei Koon yksiöön oikein saa kiinni, joten tallissa ollessaan poni syö aterian hoitovälikössä. Ja roiskii sitä käytävälle jättäen lattian liukkaaksi limasta...

Ponihan ei valita, jos itse psylliumia on tarpeeksi vähän ja vastaavasti herkkuja tarpeeksi paljon. Jos olen aamuvuorossa, poni saa nämä päivällä -siis kolme kuppiateriaa päivässä!

8 kommenttia:

 1. Meillä syödään pellavaa mahanhoito-ominaisuuksien ja sen vuoksi, että sinne uppoaa kaikki jauhemaiset lisäherkut (biotiini, msm jne) helposti. Tamma tykkää kyllä puurostaan, mutta jos se on yhtään liian löysää niin iso osa vellistä on muualla kuin neidin mahassa syönnin jälkeen (ts. otetaan suuhun ja tiputellaan ulos). Usein tuon puurohetken jälkeen saa puten naamankin pyyhkiä puhtaaksi pellavalimasta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koon iltaruoka on myös pari desiä pellavaa, mutta se ei tykkää siitä sitten yhtään ja mussuttaa sen vain jos kaverina on tarpeeksi lesettä ja Sinfonieta. :D Siihenhän on tosiaan hirmu helppo kätkeä kaikki, mutta jos sekoitan psylliumin pellavaan, poni vain tökkää turvalla ja alkaa kuopiin että nyt jotain oikeeta ruokaa hei! :')

   Poista
 2. Minä en ole saanut ponia syömään tuota jauhetta muuten kuin väkisin. Mutta siemenet se syö, jos laitan kuppiin lisärehut, päälle melassivettä ja sitten juuri ennen tarjoilua siemenet. Jos turvotan siemenet, eivät uppoa. Melassivesi on siitäkin hyvä, että tulee sitä psylliumin kanssa elintärkeää nestettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, siemeniä en ookaan kokeillu, kun niissä on yleensä sen verran iso annostus. Mutta hyvä että teillekin on löytyny toimiva tapa! Koo ei juo melassivettäkään ellei kuun asento ja ilmanpaine on oikea... :D

   Poista
  2. Juu minäkin olen joutunut opettamaan ponin melassiveteen. Ja se kyllästyy jos liikaa juottaa. Mutta kokonaista siementä saa tosiaan syöttää melkoisesti, Ruusan kokoiselle rimpulallekin 5 - 6 desiä kerralla. Minkäs teet, kun ei se jauhe uppoa.

   Poista
  3. Koon saa toisinaan imaseen hyvän määrän maustettua vettä, välillä menee se melassikin, vaan tosi monesti on keittelyt olleet turhia ja poni lipittänyt mieluummin ihan vaan haaleaa vettä. :D Hui, Koolle pitäis syöttää sit varmaan lähelle litraa siemeniä... Taidetaan jatkaa tappelua tuon alle desin kanssa.

   Poista
 3. Minä olen syöttänyt kuorijauheen väkevän melassiveden seassa. 2L lämmintä melassivettä, jauhe sekaan vispilän kanssa ja heti nokan eteen, ettei ehdi saostua. Liialle ei käy mikään vähempi. ;) Hapis ja poni sentään söivät eka kuurin varsin tyytyväisenä melassileikkeen seassa, mutta Lilleri nosti nokkansa pystyyn ja huokaili vain, että kun ruoka on pilalla. xD Toisen kuurin syötin kaikille melassiveden kanssa, koska siinä vaiheessa rehuannos oli enää pelkkä kivennäinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Lilleri! :'D Kehtasitkin rinsessan pöperöt pilata. Ja joiskin melassivettä tuo nirso! :D Tähän mennessä poni on ihan suht suosiolla mussuttanut melassileikkeen seassa, jee! Ja onneksi kohta jo loppuu, pääsee takas normiruokintaan taas pariksi viikoksi...

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.