keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Kesäkuun kesäihottumakuulumiset

Kevät oli taas hankala. Loimeen poni pukeutui 30.4. ennen lomallelähtöäni mielenrauhani säilyttääkseni, ja on tuohon viime kesänä hankkimaani Horseware Rambo Sweetitch Hoodyyn siitä lähtien pukeutunut. Huppu (Snuggy Hoodsin lyhyellä kaulaosalla) roikkui mukana alle viikon, kunnes sitä alkoi nähdä useammin kuralätäkköön tallottuna kuin ponin päässä. Luovutin tämän osalta ja poni on siitä lähtien ulkoillut ilman hattuaan.


Poissaollessani poni ei hangannut yhtään, mutta tovin päästä alkoi kutinakierre. Ja se ei muuten loppunut millään! Joku päivä poni oli hangannut niskastaan jouhet sutturalle ja läträsin litkuja, seuraavana päivänä kutina oli liikkunut viisi senttiä alemmas ja tämä vain jatkui jatkumistaan. Alkuun käytössä olivat viime kesän jäännöksinä AVS-14 ja aloe vera geeli, kunnes tilasin Derfen Clear tutustumispaketin ja shampoon. Näistä etenkin rasva on osoittautunut loistavaksi tuotteeksi, (on muuten ihan järjettömän paksua ja riittoisaa!) sitä otsatukan alle ilmestyneisiin karvattomiin kohtiin laitettuani alkoi karva kasvaa takaisin lähes silmissä. Jouhien sekaan laitettava juoksevampi voide on myös vähentänyt kutinaa huomattavasti, muttei vienyt sitä kokonaan.


29.5. haimme ponille ensimmäisen satsin 10mg vahvuista Histeciä. Reseptin kirjoittaneen eläinlääkärin ohje oli nostaa määrää vähitellen kunnes poni vastaa antihistamiiniin (lopettamalla kutinan) ja sen jälkeen mahdollisesti lähteä tiputtamaan taas alaspäin. Päiväannostukseksi kirjattiin kuitenkin 16-20 tablettia kahteen annokseen jaettuna. Aloitin syöttämisen samana päivänä, 10 tablettia jaettuna aamulle ja illalle. Katselin kuusi päivää edelleen vähän kutkailevaa ponia, kunnes nostin vuorokausimäärän 16 tablettiin. Siitä lähtien poni on syönyt pääsääntöisesti kahdeksan tablettia aamuin illoin, mitä nyt joskus on ilmennyt sekaannusta ja joku tiputellut viisi tablettia toiselle ruualle. Parin päivän päästä poni lopetti viimeisenkin kutkailun, tällä hetkellä Koo on ollut puolitoista viikkoa täysin kutinaton.

Ruunan harja, toisinaan häntäkin, on pesty noin kerran viikkoon Derfenin shampoolla, mutta mitään muuta hoitoa loimituksen ja Histecien lisäksi ei ole tarvittu. Ainoastaan ~kaulan keskivaiheille (kohta missä tukka on lyhyintä lauta-aitojen ali kurkottelujen vuoksi) on ilmestynyt kummallista jotain, joka lähtee ihosta laattoina, mutta tämän alta paljastuu täysin tervettä ihoa eikä kohta kutise. Poni voi hyvinkin olla tallissa yöt ilman loimea vaikka ovet ovat aina päivät auki, laiduntanut pihalla joitain tunteja takitta eikä liikutuksessa ole koskaan nuttua yllä. Ette uskokaan miten helpottunut olo voi olla, muutaman pienen tabletin ansiosta! En todellakaan uskalla enää jättää ponia ilman Histeciä, en tänä enkä tulevinakaan kesinä.


Tämä ei ole maksettu mainos, (olisikin!) mutta ohoi te ihottumaisten omistajat. Niin teidän kuin hevostennekin elämänlaadun parantamiseksi, kokelkaa ihmeessä antihistamiineja jos nykyiset hoidot eivät tehoa.

8 kommenttia:

 1. Meillä lähtee kyllä testiin, mikäli viime kesän kaltaisesti ötökät ajaa tamman ihan hulluksi! Onko sulla laittaa kuvaa tuosta otsatukan alta karvattomista länteistä?? Meille ilmestyi joku helkkarin kierre otsatukan tyveen; ensin erehdyin länttäämään sinne samaa rauhoittavaa öljyä kuin harjanmartoon, sitten kyti siellä ja kun yritin hangata/huuhdella pois, lähti karvat pois ihan mukavan kokoiselta alueelta. :/ En oikein osaa tehdä nyt muuta kuin huuhtoa huolella ja suihkutella desinfioivaa/suojaavaa ainetta päälle... Toivon mukaan ei iho menisi rikki, se tästä puuttuisikin! Niin ja yritettiin pestä tyveä Solhedisllä ja rasvata myös, sekä rasvata normi rasvalla. Sen kuin vain paheni. Pläääh! :c

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvaa ei ole, mutta voin ottaa ja käydä vaikka kommentoimassa sun blogiin linkin, jos en uutta postausta ole pian tekemässä. Voi ei! Ei ole kyllä mukava vaiva tämä yhtään. Mä en uskaltanut Solhedsia kokeillakaan, kun siinä on vähän tervaa ja K on reagoinut pikiöljyyn, tervalaastariin ja tervaa sisältävään ötömyrkkyyn niin voimakkaasti (iho paloi) etten viitsi ottaa riskiä. Derfenit on kyllä toimineet hyvin, tuo voide etenkin on ihan uskomatonta! Toivottavasti Lobellekin löytyy helpotusta tälle kesälle. :)

   Poista
 2. Meillä ja naapurin ihottumaponilla ollaan saatu ihottumat pysymään kurissa solhedsilla. Nyt on molemmat pystynyt olemaan pari vuotta ihan kokonaan ilman loimia ja naapurin ponilla on vielä pahemman luokan kesäihottuma. Solheds kun tehdään luonnonmukaisesti ja siinä ei käytetä jotain jonka nimeä en nyt muista ja joka kuivattaa hevosen ihoa. Kesäihottumahevosen iho kun on vajaa, se ei tuota tarpeeksi rasvoja joten vähääkään ihoa kuivattavia tuotteita ei saa käyttää. Solhedsin tuotteet ovat myös todella riittoisia ja oikeesti on auttanut monta ihottumahevosta vaivastaan pois. Vaikkakin tuotteet on aika suolaisen hintaisia niin on kyllä sen arvoisia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, niistä on ollut apua monelle, mutta mä en tosiaan Koolle uskalla käyttää mitään missä on vähänkään tervaa, kun se on saanut aiemmin niin kovat oireet että tuskin kestää enää tippaakaan. Tärkeintähän on, että löytyy jokaiselle sopivat aineet joilla helpottaa kutina, meillä onneksi Derfen on toiminut. :)

   Poista
 3. Voi kun ihana kuulla, että koon ötökkäkesä on ainakin alkanut aiempia vuosia helpommissa merkeissä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tämä luo taas mahdottomasti toivoa tulevaisuuteen! :)

   Poista
 4. Meilläkin huppu tippui jo parin ekan päivän jälkeen pois :/ Loimi kuitenkin toistaiseksi pysynyt ehjänä.. Meillä on kokeiltu näiden kolmen vuoden aikana vaikka ja mitä, mutta silti harjan tyvi on raavittu ja häntääkin on selvästi raavittu.. Jospa vielä löytyisi semmoinen apu, mikä oikeasti auttaa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä nyt on vielä siitä raivostuttava tauti, että viime kesän hoidot ei tänä kesänä välttämättä toimikaan yhtä hyvin. Mutta tiedän tuskasi, aivan järjettömän rasittavaa yrittää etsiä helpotusta hevoselle ja tuntuu, ettei mikään auta. Tällainen kohta kahden viikon kutinattomuus onkin ihan lottovoitto. Toivottavasti sinäkin löydät hevoselle sopivat hoitomuodot! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.