torstai 4. kesäkuuta 2015

Kaksi viikkoa

Kuvan ottanut Sofia

Kaksi viikkoa sitten katsoin, kuinka eläväinen, jopa yliaktiivinen tamma rauhoitettiin. Rauhoitus ei poikennut marraskuisesta raspauksesta vielä tässä vaiheessa, mutta tuntemani ja rakastamani hevonen oli jo poissa. Samaan aikaan ikuisuudelta ja mahdottoman lyhyeltä tuntuneen ajan päästä olin sanonut "heippa Maikki", halannut viimeisen kerran ja kuunnellut kuinka pahkasika rymähti maahan. Odottanut eläinlääkärin sanovan "Maila on nyt pois", itkenyt kehoni kuiviin ja tuntenut kahdenkymmenen kilon kiven vierähtävän sydämeltäni. Silittänyt tamman kaulaa kunnes sen ruumis alkoi viilentyä, ottanut päitset mukaani ja todennut tamman omistajalle että olen valmis. Seuraavan yön nukuin paremmin kuin kertaakaan puoleen vuoteen.

Kuvan ottanut Janita

Ensimmäistä kertaa en ole itkenut menettämäni ystävän perään sen jälkeen kun poistuimme klinikan pihasta, vaikka Maila oli ehdottomasti kaikista edesmenneistä ystävistä tärkein. Päätös oli oikea. Mitään ei jäänyt tekemättä, mitään ei jäänyt sanomatta. Vuosi sitten en ajatellutkaan meidän yhteisen aikamme olevan loppusuoralla. Kesän me elimme niin täysilläElokuun jälkeen jokainen päivä oli siunaus, vaalin jokaista hetkeä ja nautin niistä pienistä arjen tapahtumista. Kerjäävästä tammasta, propellikorvista, pienistä kävelyretkistä -tuon päivän jälkeen tamma ei tarkoituksellisesti ravannut, saati laukannut kertaakaan. En ajatellutkaan, että pääsisin vielä tuon jälkeen katsomaan punaista keikkuvaa pyllyä kärryiltä, saati käväisemään nojatuolimaisen pehmeässä selässä. Vuodenvaihteen jälkeen tamma rauhoittui. Valitin omistajalle, kuinka Maila kulkee nykyään löysällä narulla perässäni eikä tohota menemään. "No mutta ekkö oo just tota halunnukki?", ja joo, halusin. Mutta se ei ollut normaalia. Tamma oli kuitenkin aina reippaasti lähdössä lenkille, oli kyseessä sitten terapia tai talutuslenkki, aivan viimeiseen päiväänsä saakka. Huhtikuussa poni alkoi stoppailemaan. Vartin, joskus parikymmentäkin minuuttia Maikki harppoi menemään, mutta sen jälkeen alkoi pysähtely, huokailu ja tallille päin vilkuilu. Minun kanssani tämä naamioitui yleensä ruokatauoiksi, terapioiden tapahduttua teillä ei tammalla tähän mahdollisuutta ollut. Se ei enää laskeutunut parinkymmenen sentin pudotusta, vaikka ylös ruohikolle kyllä kiipesi edelleen. Tää on kipee. Lähtölaskennan alettua, 11.5. lähtien tamma oli taas normaali. Oliko minun käytöksessäni muutos, vai tiesikö tuo varsin fiksu tamma taas? Jessin käydessä kuvausvisiitillä kävimme pidemmällä kävelyllä kuin aikoihin, ja 15-vuotias tamma oli se kamala riiviö johon viisi vuotta sitten rakastuin. Talloi varpaat, puski lavallaan, ei pysynyt hetkeäkään paikallaan ja harppoi järjetöntä vauhtia eteenpäin. Viimeisenä päivänään tamma karkasi karsinastaan ja klinikalla liikkeitä esittäessään lähti koikkaloikkapossupassiin, kuitenkin ultran kertomia muutoksia kumoamatta. Se oli kipeä, ja rikki.


Oli outoa nähdä Syppe Mailan karsinassa. Nähdä Charlotte, tallin uusi poni, Mailan vakioasiakkailla. (Maila oli tunnettu tallilla sinä "aasinnäköisenä", "törppöpäänä", "sitruunannieleenä", ja Mailan ykkösasiakkaan toimesta "plyysisohvana".) Mutta vain muutaman päivän. Maila on edelleen kännykkäni taustakuvana, tamman riimu roikkuu seinälläni ja kasa jouhia odottaa tallilla koruuntumista. Odotan seuraavaa visiittiä Jessille, jotta saisin Mailasta täysikokoisia kuvia, joista teettää taulu ja kehystää se seinälleni. Olen selannut blogia, Youtube-tiliäni ja ulkoista kovalevyä, törmäten jatkuvasti tammaan. Olen hymyillyt, nauranut, muistellut. Ikävöinyt menneitä hetkiä, ikävöinyt tamman läsnäoloa. Sitä, kun saan upottaa naamani tamman harjaan, rapsuttaa sitä sä'ästä kunnes sormenpääni ovat harmaana hilseestä ja leikkiä meidän kahden yhteisiä leikkejä. Mutta tiedän, että tammalla on nyt kaikki hyvin. Maila saa juosta ja loikkia niin paljon kuin haluaa, se saa syödä hiekkaa eikä kukaan kiellä. Maila on vapaa. En usko taivaaseen, mutta uskon, että hevosille on varattuna laidun tuolla jossain, ja siellä on hyvä olla.

Kuvan ottanut Sofia

Kuvan ottanut Jessi

Don't cry because it's over
Smile, because it happened

10 kommenttia:

 1. Tuo viimeinen kuva on ihan paras <3

  VastaaPoista
 2. kirjotat niiin kauniisti <3 ja tuo viiminen kuva ja lause... niin totta, ihan joka sana. maikilla oli hieno ystävä ihan viimiseen asti vierellään ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aww ei saa, alkaa itkettää! :D maikki oli ihan mahdottoman hieno ystävä <3

   Poista
 3. Monettakohan kertaa tätä ollaan jo tässä lukemassa, eikä meinaa onnistua kommentoiminen. Ei siksi, ettäkö olisi teknisiä ongelmia, vaan enemmänkin henkisen puolen ongelmia nämä. Mainio Maila, ja oli mahtava sen pienen hetken päästä itsekin tutustumaan tähän tammaan, todeta todeksi kaikki ne jutut, mitä vuosin varrella hyvin tutun kuuloisesta tammasta oli luettu. Osassa niistä viimeisen kuvausreissun kuvista oli aika haikea ja surullinenkin tunnelma, tuo alimmaisena oleva kuva sopii loistavasti postauksen viimeisiin sanoihin - kaiken sen haikeuden keskellä on iloakin. Vielä kun itse olisi joskus yhtä vahva, ei märisi aina niitä surullisia muistoja ja vääntäisi itkua kun pois menneiden ystävien kuvat osuvat kohdalle, vaan osaisi muistella niitä hyviä hetkiä, eläinkavereita sellaisina, kuin ne olivat elämäniloisimmillaan. Ehkä sitä ajan kanssa...

  Olet milloin vain tervetullut hakemaan muistitikullisen kuvia ja kynsimään yhtä hivenen samanlaista, vaikkakin niin erilaista, puttehevosta niin pitkäksi aikaa, että sormia särkee! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja monettakohan kertaa tässä yritän vastata -aluksi siksi, ettei vain ollut sanoja, ja lopulta mukaan loikkasivat ne teknisetkin ongelmat... Mutta se on kyllä edelleen yhtä siistiä nähdä niin monen vuoden ajalta tuttuja, mutta silti kovin vieraita hevosia -ja ihmisiä! Tuo kuva on jotenkin aivan ihana, vaikka silmäpussit paljastavatkin valvomisen ja ahdistuksen määrän... Minulla oli kahdeksisen kuukautta aikaa hyvästellä Maila, siinä ajassa ehtii sanoa heipat pidemmän kaavan mukaan kenelle tahansa ystävälle. Nopeammalla aikataululla tämä loppupää ei olisi ollut näin helppoa, vaikka odotusajalle sitä ahdistusta riittikin.

   Nuo pienet punaiset suikunsälliläiset on kyllä aivan loistavia -ihan erilaisia, mutta silti niiiin samanlaisia. Reissua teille olen suunnitellut siitä lähtien kun viimeksi lähdin, sinne on ehdottomasti tultava vielä poneja rapsuttelemaan! (ennen kuin ötökkäarmeijat saapuvat) Viimeistään marsulin jalkauduttua, ja ihan viimeistään sitten, kun saan ajokortin!

   Poista
 4. en oo aikoihin itkeny taas näin paljon.. Maikki <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vooi, ei saa itkeä! pitää hymyillä ja nauraa, olla kiitollinen niistä vuosista mitä saatiin tuon ponin kanssa jakaa. <3

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.