lauantai 14. helmikuuta 2015

Aiver joustorunkoinen koulusatula osa 1

Satulanmetsästys on käynnissä. Löysin ilmoituksen 16,5-tuumaisesta Aiverin koulusatulasta Haukiputaalta, ja otin yhteyttä. Selvisi, että myyjä olikin tuttu nainen naapuritallilta, ja seuraavana päivänä, perjantaina, satula tuotiin tallille. Myyjä esitteli penkkiä ja mukana tulevaa Le Mieux-palahuopaa, soviteltiin satula ja haettuani joustovyön ja jalustimet lainaan varustin ponin loppuun ja lähdimme lenkille. Huopaan jätettiin eteen molemmat palat paikoilleen, taakse ei mitään.


Kävimme vajaan tunnin kentällä, metsässä ja hevosreitillä, enimmäkseen käyntiä huonoista pohjista johtuen, muutaman reippaan ravi- ja laukkapätkän otimme pohjien sen salliessa. Aluksi satulassa istuminen tuntui varsin oudolta ja tuntui, että istun metrin päässä ponista. Yht'äkkiä huomasin joko tottuneeni tähän, tai satula oli lämmennyt ja muotoutunut ponin selkään paremmin ja olin yllättävän lähellä ponia. Takajalkojen liike tuntui melkein jopa selvemmin kuin ilman satulaa, minkään sortin pomppulinnaefektiä en huomannut. Keventäessä satula kuitenkin aluksi heitti minut etukenoon. Jalustinhihnat sekä polvituet olivat ainakin tälle 165-senttiselle rungolle loistavassa paikassa. Istuin tuntui alkuun hieman ahtaalta toppahousujen kera, mutta taas joko totuin tai satula lämpesi, eikä asia häirinnyt. Jalustinten soljet tuntuivat "läppien" alta hirmu selvästi ja suunnittelinkin webbersien hankintaa. Selkärangantila pysyi satulan lämmettyäkin, eikä penkki puristanut ponin lapoja -ja poni liikkui tämän kanssa aivan yhtä mielellään kuin ilman satulaakin ollen varsin pidäteltävä.


Talliin palaaminen sai lähes itkupotkuraivarit aikaan. Eihän satula pysynyt paikoillaan sitten yhtään. Penkki varovaisesti pois selästä, vaikka sain kyllä silti karvoja suttaantumaan nostovaiheessa. Koon vartalon malli on kyllä satulan paikallaanpysymistä ajatellen haastava; edestä kapea, lapojen takaa vielä kapeampi, ja laihimmillaankin ponin vatsa on järjettömän pyöreä.


"Kainalon yläpuolella" olevat katkeilleet karvat ovat tulleet aiemmin ilman satulaa ratsastettaessa kuskin polvista, kolona näkyvä suttu selässä mitä luultavimmin satulaa poistaessa kun karvat jäivät huopaan kiinni...


... koska ratsastuksen ajan hankaantuneet karvat eivät olisi nousseet pystyyn, vaan suttaantuneet ja katkeilleet.


Oikealta puolelta löytyi kuitenkin lavan takaa tällainen, jota ei ennen ratsastusta ollut.

Tämänpäiväinen testiratsastus käydään vielä taaemmas satuloituna, liukuesteen kanssa ja yksillä paloilla, S-vyötä tai muuta vastaavaa en ole löytänyt kokeiltavaksi. Itse olen täysin myyty tälle, vaikka mieluummin yleispenkkiä olisinkin ostamassa. Ehdottomasti mukavin ja samalla tukevin satula missä olen koskaan istunut!

2 kommenttia:

  1. on nää lavattomat mursuotukset niin ihania! Alicekin kun on takakorkea + lavaton + isomahainen = satulansovittajan unelma :D Meillä onneksi kävi tuuri ja löydettiin Alicelle tuo Gliff Barnsby, joka on ollut ainakin nämä yli 3 vuotta sopiva ja ratsastajallekin varsin mieluisa. Toivottavasti tuon nyt saisitte kolhittua Koon selkään sopivaksi, jos takamuksen alla oli noin mukava! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäongelmia tietty tuottaa se, että lapojen korkeudesta ja liikeradoista ei ole puutetta! :D Mä en runkosatulaa tuolle ihan helpolla osta, ellei nyt ihan ihmettä tapahdu. Vaan Aiver lähtee takaisin myyjälle, pitäis olla viitisen senttiä lyhyemmät paneelit ja sitä ei ihan helpolla muokata. :(

      Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.