sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Masentavaa

En tykkää kesästä. En sitten yhtään. Yh. Mene pois. Tyhmä kesä, tyhmät ötökät, tyhmä kutina. Tyhmintä kaikessa on se, että tuo poni on kaikilta muilta osin ehdottomasti maailman paras eläin, ainoastaan terveysongelmat, ja etenkin tämä jokakesäinen kutina, on, noh, aivan saatanasta. Olen sen verran kypsä koko asiaan, että olen täysin vakavissani miettinyt, lähestulkoon päättänyt, että tämä on Koon viimeinen kesä. Talvet menee ihan helposti jos poni saa olla pihalla, joten on hyvinkin suuri mahdollisuus, että meidän tarinamme loppuu ensi keväänä. Mitä loistavin 18-vuotislahja, menettää elämänsä hevonen ja paras ystävä, mutta tämä on ihan oikeasti syömässä mielenterveyteni. Tai ne viimeisetkin rippeet siitä, mitä olen saanut kynsin ja hampain pideltyä itselläni. 


Asiaa helpottaisi, jos olisi vaadittavat resurssit; oikeanlaiset tilat erityishoitoa vaativan eläimen pitoon, tajuttomasti henkistä jaksamista ja ehtymätön rahasampo. Niillä pääsisi jo erittäin pitkälle. Olisi hiekkatarha kera pimeän pihaton jonka oviaukossa tuuletin puhaltamassa ötökät pois, se sijaitsisi tuulisella ja kuivalla alueella. Olisi lämmin vesi ja kunnollinen pesupaikka. Olisi tarhakaverit, jotka eivät riko loimia. Olisi poni, joka pitää päähuput päässään. Olisi jaksamista, ihan oikeasti motivaatiota eläimen hoitamiseen. Ja olisi sitä rahaa, millä ostella superkalliit loimet, vielä kalliimmat hoitotuotteet, kaikki. Mutta ei. On talli, joka ei ole missään nimeessä ötökät pihalla pitävä, on peltopohjainen tarha jonka vieressä suuri oja ja muilla suunnilla pienemmät sekä sitä ympäröi puusto, on kylmä vesi ja hevonen on pestävä pihalla, tarhakaverit silppuavat loimen päivässä riekaleiksi, ja polttiaisallerginen huppunsa hajoittava poni on myös pölyallerginen, joten sitä ei voi seisottaa tallissa. Ja on 17-vuotias tyttö, jonka vanhemmat ostivat hänelle ja isosiskolleen 8 vuotta sitten ponin, josta tuli vuosien saatossa nuoremman tytön paras, toisinaan myös ainoa, ystävä -terapeutti, opettaja, kaikki samassa.


Ilman Koota en olisi se ihminen, joka nyt olen. En todellakaan. Ilman kaikkia ylämäkiä en olisi päässyt nauttimaan alamäen ihanasta vauhdista, ilman näitä vuosia en olisi kasvanut tällaiseksi. Ilman jokailtaisia itkuja en tietäisi, miltä tuntuu kun kaksi elävää luottavat toisiinsa ja kulkevat oikeasti yhdessä. En voi sanoa, että ilman Koota en olisi hengissä -minulla olisi ehkä ollut joku toinen tukipilari, olisin ehkä hukuttanut murheeni päihteisiin, en välttämättä olisi enää tässä. Enkä todellakaan kirjottaisi tätä, tässä ja nyt, tähän blogiin. Jos hevostelisin, en olisi tällainen, kulkisin valtavirran mukana. En olisi tutustunut niihin ihmisiin joita Ituhipeiksikin kutsutaan, en olisi saavuttanut elämässäni mitään näin merkittävää, joka ehkä muiden silmissä on pientä, mutta minulle koko maailma. En olisi minä.


En tule enää koskaan löytämään eläintä, joka on puoliakaan siitä, mitä Koo on. Kukaan ei tule koskaan tietämään niin paljon salaisuuksiani kuin Koo. En ole vuodattanut minkään asian takia näin paljoa verta, hikeä ja kyyneleitä, sanonnan kaikissa merkityksissä, kuin Koon takia. Tuo pieni pyöreä poni on ehdottomasti parasta mitä minulle on koskaan tapahtunut ja olen sille enemmän kuin elämäni velkaa. Olen kuitenkin siinä pisteessä, että joudun päättämään lähdenkö minä vai poni. En jaksa. En jaksa korjata loimia sormenpäät verta tippuen, huomatakseni seuraavana päivänä loimen olevan taas riekaleina. En jaksa pestä ja rasvata ja öljytä ja myrkyttää ponia tunti tolkulla, nähdäkseni seuraavana päivänä ponin hankaavan itseään aitoihin. En jaksa nähdä parasta ystävääni tuskaisena päivä toisen perään, todetakseni, että olen tehnyt kaiken oloasi helpottavan mihin pystyn. En jaksa itkeä itseäni uneen ilta toisen jälkeen. "Älä koskaan sano 'en koskaan'", mutta en koskaan enää halua kesäihottumaista hevosta. Ponin pitäminen on palkitsevinta ja opettavaisinta koskaan, kesäihottumaisen pitäminen on masentavinta koskaan.

16 kommenttia:

 1. ;__;
  bäääääää itken täällä silmiä päästäni D:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aww ;___; no mutta niin minäkin, eh, tosin ei ehkä ollu tarkotus muita itkettää...

   Poista
 2. Tiedän suunnilleen tunteen ja miten raskailta nämä asiat tuntuvat. Kun joutuu päättämään sellaisen puolesta joka ei puhu samaa kieltä. Harva oikeesti tajuaa kuinka suuri vastuu tämmöinen eläin on ja miten se vastuu tuntuu välillä niin painostavalta, päätökset niin lopullisilta. Jaksamisia sinne ja koita miettiä niin, että murehtimalla asiat ei muutu, niillä et vaikuta siihen millaisena se poni löytyy huomenna, vaan nyt mieti, että jos tämä tulee tai ei tule olemaan viimeinen kesä ponin kanssa niin olet velkaa sille vähintään sen, että jokakerta kun menet tallille olet hyvällä mielellä. Älä tuhlaa ponin kanssa aikaa siihen murehtimiseen vaan nauti hänen kanssa joka hetkestä.

  Ps. Nyt kokeilemaan pihkaa jos siitä olisi apua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ponin kanssa ei onneksi voikaan murehtia, se on liian loistava tyyppi. Sen pesupäivänkin pöljäilyjen jälkeen, tilanteen rauhoituttua, poni oli taas niin sylivauva ja fiksusti käyttäytyvä eläin, ettei sen seurassa voinut mököttää vaikka haluaiskin. :D Se vaan, kun tuun tallilta kotiin ja mietin ja mietin ja itken ja murehdin. Ja sehän tästä hankalinta tekeekin, olis edes kusipää tai tuhannen hankala tai muuten vaan täysin epäsopiva eläin, mutta kun ei, se toimii lähes aina ajatuksen voimalla ja aaargh.

   Kiitoksia kommentista, ja pitänee tappaa pihan puut jos ei metsään muiden apajille uskalla poistua. :)

   Poista
 3. Niin kun tiiät, samassa tilanteessa ollaan. Erilaisista syistä, mutta silti yhtä kamala ja mahdoton valinta edessä. Mä yritän lohduttautua sillä, että kyllä mä tiedän kun se päätös on vain tehtävä ja silloin se on Nopsun etu, viimeinen palvelus rakkaalle ystävälle. Samoin sä tiedät, me tunnetaan meidän hevoset paremmin kuin kukaan.

  Älyttömästi tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vaan ärsyttää, kun mä oon syypää tähän. Tai siis kun poni ei kärsi yhtään enempää kuin kukaan muu keskiverto kesäihottumainen, mut mä en vaan enää pysty enkä jaksa. Äh.

   Kiitos, ja hurrrjasti tsemppiä teillekin vielä (ainakin) kerran. <3

   Poista
 4. En yleensä osaa kellekään kommentoida mitään, mutta tämä asia on todella lähellä sydäntä. Voin samaistua tähän täysin, itselläni on todella vaikeasti kesäihottumainen tamma.. Tämä tulee olemaan neljäs yhteinen kesä, joista kaksi viimeisintä on mennyt ONNEKSI todella paljon helpommin kun löysin pioneerin hoitotuotteeksi (todella tehokasta ja edullista kun ostaa sen saippuapalana) sekä tervatummeli -seoksen. Mitä hoitotuotteita te käytätte? (toivottavasti se ei lukenut ylhäällä, tai joudun myöntämään skipanneeni sen..) Lisäksi tietenkin aiempaa parempi pihatto on ehdottomasti suuri juttu. Ekat kesät oli ihan helvettiä.. stressasin, itkin ja surin kesät läpi. Ihan oikeasti tuntui juuri siltä,että mielenterveys aikoo pettää, niin surullinen olin Glján puolesta.. Olin niin vihainen ja turhautunut kun mikään ei tuntunut auttavan. Rahaa ja aikaa paloi, mutta mitään tuloksia työstä ei tullut. Kimo hevonen oli niin karvaton,että se näytti ennemminkin mustalta. Tilanne paheni vain tasaista tahtia. Uskomatonta, millaisen tunne myrskyn tälläinen voi aiheuttaa. Aloin vihata kesiä.. Välillä sitä jo mietti, että olisi armeliampaa niin itsensä kuin hevosensa takia laskea se vihreämmille ja ötökättömille laitumille, mutta itsepäisenä jääränä päätin,että menkööt vaikka kaksikymmentä kesää, tahdon löytää keinon helpottaa sen oloa. Nykyään on hoitoa tarjolla vaikka mihin,jotta on se kumma jos ei ötökkä-armeijaa saa olemaan pistelemättä hevosparkaa hitonmoiselle ihottumalle. >:( Meilläkään ei kestä huppu päässä hetkeäkään ja siitä jouduttiin luopumaan kokonaan.Kostautuuhan se karvattomuudella, joka on sekin saatu kuriin kun on laittanut aamuisin aurinkorasvaa... :D olen jo pitkään epäillyt, että myös auringolla on osuutensa asiaan. Karvaton iho näyttää ja tuntuu aina todelta kuumottavalta,jos rasvaa ei laita. Se vaikuttaa myös aurinkoihottumaiselle. noh, oli miten oli, mutta ainakin aurinkorasva on tuonut helpotusta ja karvatkin ovat jopa alkaneet kasvaa takaisin.. Toivottavasti te löydätte vielä ratkaisun ongelmaanne, tekstisi oli surullista luettavaa. Pidän peukkuja koko sydämestäni, että helpotusta tulisi..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, kovasti tsemppiä teillekin! Meillä valitettavasti viimeiset vuodet ovat olleet edellisiä pahempia; ensimmäinen kesä vietettiin hiekkatarhassa, yöt tallissa, ja poni oli loistavassa kunnossa. Seuraavat pari kesää sisko ja äiti hoitivat vuorollaan ponia, ja olihan se niiiiiin paljon helpompaa kun itse kävin tallilla vaan 3-4 kertaa viikossa ja esimerkiksi pesin vain noin puolet ponin pesuista.

   Viime kesä käytettiin sekalaista armeijaa, ihan toivotonta, sitä edellinen Pioneereja, jotka oli varsin hyviä, sitä edelliset aika pitkälti Probia ja vähän muuta. (esim. sinkkivoidetta) Asiaa ei yhtään helpota sekään, että Koo ei kestä oikeastaan mitään tervapohjaista, Probeja kesti ainakin aiemmin mutta nykytilannetta en tiedä.

   Aurinko ei meillä vaikuta onneksi mitään, mutta huputon poni hankaa alta aika yksikön ensiksi korvat ja leuan alusen ihan verille, sen jälkeen lähtee loputkin karvat ja lopulta iho, mutta huppua jonka poni suvaitsee päässään pitämään, ei ole löytynyt. Huomenna mennään Hööksille, harmi, kun ei ole muita paikkoja täällä missä niitä pystyy hiplailemaan kun ei tuollakaan mitkään turhan isot valikoimat oo.

   Kiitos kovasti, ja hirmu paljon tsemppiä teidänkin tuleviin kesiin! Toivon teille mukavia yhteisiä vuosia. :)

   Poista
 5. Voisin niinku alleviivata melkeen koko tekstin... On se vaan niin perkuleen turhauttavaa, kun tekee kaiken mitä voi ja silti ihottuma vaivaa. Mulla nyt on niin onnekas tilanne, kun vanhempani auttavat tarvittaessa Violan kuluissa. Ei ne nyt mitään uutta pinksua riimua osta, mutta jos oikeasti ponin hyvinvoinnin kannalta se tarttee jotain niin he auttavat. Ei mulla itselläni olisi ollut varaa tohon sen kuntoutuskuluihin, lasereihin ja muuhun.. Meillä kyllä se snuggyn loimi auttoi, aina ennen poni oltiin syöty niskasta, kun huput kiinnityksistä huolimatta valui. Ja huppujen naamaosat hiersi.. Ja painoi silmiä... Jajaja... Nyt kun on se kaulakappaleellinen huppu, niin on poni hemmetin hyvässä paketissa :D Meillä ongelmaks koituu etujalkojen sisäsyrjät, kun poni repii niitä sitte hampaillaan niin et yönsilmät repee... Kun vaan löytyis se ihmeparannus, siihen asti ei auta ku kärvistellä ja tehä parhaansa :( Ihottuma on kyllä varmaan paskin sairaus, mitä voi olla. Enkä ikinä itekkään tietosest haluis toista ihottumaista, mutta minkäs sille tekee jos tykästyy johonki poniin korviaan myöten :D

  Tsemppejä teille, osaat ihan takuulla tehä oikeet päätökset teitä molempia ajatellen. <3 Nautitte nyt vaan täysillä toistenne seurasta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyl ihan huippua, huomaa, että Viola on tärkee teille kaikille. :) Meillä porukat maksaa suurimman osan kuluista, mulla kun ei oo mitään tuloja nimeksikään asti, mut niilläkin omat juttunsa, ja tuntuu toisinaan hirmu pahalta, kun pelkästään minuun eli poniin menee niin paljon perheen varoja, jotka vois käyttää vaikka yhteisiin lomiin tai mihin vaan... No, mitäpä hankkivat hevosen.

   Snuggya oon kuolaillu myös, mutta eiiiiii yhtään kiinnostais maksaa paria sataa loimesta, jonka kaverit kuitenki silppuaa hetkessä. :( Sitä pelkkää huppuhärveliäkin mietin kera nykysten loimien, mut ku ei oo mitään takuunpuolikkaitakaan et poni niitä yllään pitäis niin ei kiva tunkee 120 huppuun joka löytyy viimistään viikon päästä poljettuna ja revittynä maasta. Mulle ei enää ihottumaista tuu, ellei oo vaadittavat tilat ja täysin varmaa et poni pärjää just sillä alueella pienellä lisähoidolla, ei tätä jaksa.

   Kiitos, me tehään kyllä tästä kesästä muilta osin maailman paras. ♥

   Poista
 6. Voih. Olipa pysäyttävää ja surullista. Ymmärrän sinua, ja yhdyn tuohon miten hevonen/hevoset pelastavat henkiä -niin tärkeitä ne ovat, kyllä Skinikin on ollut minua pelastamassa, sen verran raskaita aikoja on takana päin. Mutta asiaan, tuo on tosi epätoivoisen oloista. Toivoisin että olisi jotain mikä voisi tilannetta ratkaista ja helpottaa, mutta samalla kun itselläni on kesäihottumainen joka ei ole edes pahimmasta päästä.. niin huhhuh, voin vaan kuvitella tuota kaikkea, et kun se on jo nyt välillä vähän työlästä (suurimmaksi osaksi kyllä pysyy hyvin kurissa), niin mitä se sitten on kun kesäihottuma oikeasti on noin paha kuin Koolla. Meillä on esimerkiksi juuri tuo pihatto, johon pääsee ötököitä karkuun. Se on ihana :). Hepo käypi syömisen lomassa hengähtämässä viileässä ja ötökättömässä tilassa.

  Skini on muuten ihan yhtä toivoton huppujen kanssa, 3 erilaista ostin ja kokeilin ja nyt pitää vaan todeta että aivan turhaa. Se ei pidä niitä vaan hajottaa ja riisuu ja sillä selvä.

  "alibaba" tuossa viittasi poninsa repineensä etusten sisäsyrjiä. Joudun toteamaan että huomasin ensimmäistä kertaa nuo oireet omallani... Toivon todella ettei tää oo mikään harppaus huonompaan vaan vain väliaikainen oirehdinta ja että se rauhoittuu.

  Snuggy hood jalkasuojilla ois ostoslistalla, mutta yritän välttää sitä menoerää vielä..

  Mietin eilen että voi kun vois pyörittää koko hevosen tervassa tai mudassa! niin paksu kerros kehoon ettei siitä menis mikään läpi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervaan ja höyheniin vaan! :D

   Joop, en usko että olisin näinkään järjissäni ilman Koota ja Puppea, kyllä nuo on vaan ihan uskomattoman mahtavia eläimiä. Pihattomahdollisuudesta olen kyllä kateellinen, voi että, miksei täällä voi niitä olla... Tai on se yksi, mutta niin märällä alueella että veikkaan ötökkämäärän olevan sama tai pahempi kuin nykyisellä, ja niin korvessa, että päivittäisestä poninhoidosta saa vain haaveilla. Vähän epätoivoiselta alkaa vaikuttaa, kun aikalailla kaikki, mihin resurssit riittävät, on kokeiltu, mutta saa nähdä jos vaikka kävisikin ihme ja loppu kesä olisikin helpompaa. (vaikka koskaan aiemmin poni ei ole jo tässä vaiheessa itseään verille hangannut toisin kuin nyt, huoh)

   Meillä on ollut vuosien saatossa kai kuuden mallisia hattuja, mutta ollaan juuri matkalla Hööksiin josta ajattelin kotiuttaa hupun, jossa on väljemmät korvaosat -olen ehkä saanut selville, että ponia ahdistaa sellaiset napakat ja ihonmyötäiset korvakappaleet. Ehkä. Jos tämäkään ei auta, niin olkoot huputta ja kamalan näköinen ja verillä. :( Jos taas tuollainen huppu pysyy yhtenä kappaleena, on esim. Snuggyn hupun hankinta huomattavasti kannattavampaa, kun se on kuitenkin aika pitkälti loimen suojassa eikä täten kavereiden hampaiden ulottuvissa.

   Tsemppiä teillekin, toivotaan helppoa kesää, ja ettei se nyt vaan lähde pahenemaan! :)

   Poista
 7. Reettaa-aa... Auttaisko asiaa jos Karsu muutais ens kesänä meijän talliin ja sinne tulis pimee pihatto missä ois tuuletin puhaltamassa ötökät pois :( Et saa luopuu siitä, mää kiellän !!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, aww. Teidän talli tulee paaaljon kauemmas, tosin ens kesänä mulla on toivottavasti auto ja kortti ja sillähän ajelee hetkessä. Se nyt vaan riippuu niin monesta, mm. ihan jo ötökkämäärästä, että miten poni missäkin pärjää. :D Pimeä pihatto tuulettimella on jo kyllä varsin hyvä alku.

   Poista
  2. XD Eiköhän aikalailla jokanen enemmän ajeleva kortillinen aja joskus kolarin, tai vähintään ulos tieltä. ;)

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.