tiistai 28. lokakuuta 2014

Lumiponit


Viikonloppu hurahtikin varsin hevosikkaissa merkeissä, ei juuri tullut kotona kuin pyörähdettyä ja öitäkin tallilla vietin. Perjantaina tänne satoi lunta. Aamutalliin mennessä ärsytti, kun pyöräilystä ei olisi tullut mitään eikä autoilukaan kuskin mielestä turhan maittavaa ollut -etenkään tuohon aikaan, ja kun kylän tätä päätä ei oltu aurattu. Heinät ja vedet piti rahdata täysin käsipelillä kun kottikärryt stoppasivat ulko-oven eteen, hevoset kiemurtelivat ja pyörivät tarhaan taluttaessa kääntääkseen takapuolen tuulta päin. Tallin tyhjennettyäni avasin Mailan karsinan ja se pääsi taas karsinoiden putsauksen ajaksi seikkailemaan käytävällä ja imuroimaan tippuneita ja syömättä jääneitä korsia ja jyviä. Jokaiselta kottikärryntyhjennyskeikalta tullessani heti oven takana oli tuttu rautias pää, ja karsinoita siivoillessani tamma kuikuili ikkunoista pihalle. Tätä se ei ole koskaan aiemmin tehnyt näissä määrin, ohi mennessä ulos vilkaissut ja satunnaisesti ulko-ovella hengannut, mutta nyt tamma pysyttäytyi koko ajan ulko-oven puoleisessa päässä -tamman karsinahan on aivan toisella puolella tallia. Maila tiesi. Se tiesi suunnitelmani. Se tiesi, mitä lumi maassa tarkoittaa. Se tiesi, että tänään se pääsee ulos. Muutenkin kuin kävelylle, muutenkin kuin hetkeksi narun nokassa ruohoa syömään. Se tiesi, että tänään Hänelle tyhjennetään tarha.


Päivätallin aikaan hain ensiksi yksin tarhaavan ruunan talliin, laitoin tammalle suojat ja sanoin, että nyt mennään. Tamma harppoi reippain askelin portille, korvat hörössä katseli vaakasuorassa satavia hiutaleita, asettautui ruunan ruokintapaikalle ja aloitti suuren imuroimisoperaationsa. Tammaa hyvän tovin katseltuani, loput tallityöt tehtyäni ja haettuani loputkin hevoset Koota lukuun ottamatta sisälle kuten iltatallin tekijän kanssa sovimme, kävin huhuilemassa, josko Putte ja Poni tulisivat myös talliin. Koo liikautti korviaan, kysäisi, että tosissaanko tuollaista ehdotat, tamma ilmaisi tyytyväisyytensä takitta lumisateessa ja tuulessa hengaamiseen vähän iloisemmin, mutta pysyi kaukana portista. Ponien vesikuppien tarkastuksen jälkeen laitoin iltatallin tekijälle, eli tamman omistajalle, viestin, etteivät ponit tehneet elettäkään talliutumiseen ja täten kaksi otusta on edelleen pihalla ja painuin loppuillaksi kotiin. Illalla tamma oli kuulemma loikkinut pukitellen talliin, onnekseni sain tästä tietää vasta myöhemmin enkä rientänyt pää kolmantena jalkana kinttuja kylmäämään. Koo oli jäänyt huutamaan perään, että älä vie naistani, vaikka normaalisti tuo on täysin tyytyväinen jäämään yksin pihalle. Tai ehkä sillä oli vain nälkä...


Lumet olivat jo seuraavana päivänä aamutalliin mennessäni hävinneet lähes kokonaan ja lumipeite on nyt vaihtunut lammikoiksi, lauantaina hevoset ulkoistettuani tamma oli taas tallissa irti ja se tiesi. Taas. Se tiesi, ettei tänään ole tarhapäivä.


Jos jollekin on jäänyt epäselväksi, Maila syö hiekkaa tukitusta kopasta huolimatta ja tamma on ollut liian lähellä kuolemaa liian usein tämän vuoksi -tamma viettää siis lumettomat ajat tallissa. Valitettavasti, kukaan ei tätä haluaisi, vaan muutakaan ratkaisua ei ole. Putte on tähän tottunut, sillä on omat päivittäiset rutiininsa ja se on omistajansa ja minun lellikki -jokaisen terapian jälkeen terapiaratsu palkitaan, ja Maila saa samalla herkun, ihan vain olemisesta. Tamma on viettänyt näin vuosia -kohtalokkaimmasta hiekanpoistoleikkauksesta on nyt muistaakseni... 8 vuotta? ja sen jälkeen putelle koitettiin parina kesänä kuonokoppaa, josta ei ollut apua. Ja se tietää. Se tietää, mitä lumien maahan laskeutuminen tarkoittaa. Ja se tietää, ettei lumettomana kautena pääse kuin jatkuvassa valvonnassa ulos. (Niin, ja nuo suojat ovat varmaan väärin päin, yhyy, poni ei kuitenkaan niihin kuollut.)

"En tuu sisälle, mutta tälle tuulelle voisit jotain tehdä!"

"En kaipaa karsinaa, mutta ruokaa ja rakkautta kyllä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.