perjantai 21. kesäkuuta 2013

Jalkavammaponi

Luvassa armotonta angstausta, lukekaatte omalla vastuullanne.

Pääsimme mahaongelmista (ainakin toistaiseksi) eroon. Vuoroon astuvat takajalat. Viime torstaina..? Sohvi piti meille kaulanaruestetreenit, ja talliin tultuamme päätin kylmätä ponnyn jalat. Etujalat OK, vasen takanen OK, oikeaa takasta suojittaessa piti nostaa toinen jalka ilmaan, koska K nosteli jalkaansa mahan alle. Suojan ollessa jalassa poni lepuutti jalkaa kavionkärjellä. Laitoin suojan vielä uudestaan, tarkistaakseni, ettei se puristanut ponin jalkaa. Lauantaina Ruukkiin lähtiessämme ja ponille suojat laitettuani se nosteli, yllättäen, oikeaa takasta normaalia enemmän. Jalat edelleen ihan sulat, eivätkä kuljetussuojat voineet puristaa yhtään, koska niitä ei mitenkään saa edes napakoiksi noihin tikkukoipiin. Lähtiessämme suojat olivat ihan ok.

Sunnuntaina Mari puhui vaihtoehdosta, että ponilla olisi kroonisia kipuja, jonka takia se on noin lapanen. Kotiin päästyäni aloin samantien googlaamaan Oulun hevosklinikan hinnastoja ja varautumaan henkisesti kukkaron laihtumiseen sekä puhelinsoittoon -iik! Mari sanoi, että takapolvet ja etuvuohiset oireilevat yleensä ensimmäisenä ratsuilla, etenkin väärinratsastetuilla. (kuten K) Päätin, että kerään vielä vähän varoja, ja roudaan ponin joka jalan (mukaan lukien takapolvien) röntgenkuviin.

Maanantaina tai tiistaina Sofia kävi tallilla, ja pyysin häntä katsomaan ponin jalat. Oikeassa takasessa oli ihan pienenpienesti nestettä, siis niin, ettei sitä silmällä nähnyt, mutta tarkkaan tunnustellessa sen huomasi.

Eilen, eli torstaina, ponilla oli vuolupäivä. (itse asiassa raspipäivä, puukkopäivä taas joskus toiste) Etukaviot sujuivat aivan normaalisti, ja niistä muistin jopa ottaa kuvatkin -tosin vasta, kun olin oikean jo vuollut. Kuvakulmat etenkin anturan puoleisissa kuvissa on jotain ihan järkyttävää, ja ne vääristävät hyvinkin nätisti todellista muotoa... Oikea, eli musta, tykkää jostain syystä flarettaa (levetä sivuille) ja aika rankastikin, melko ylhäältä. Sitä yritin saada aisoihin. Lisäksi reilut pyöristykset.

Vuoltu - ei vuoltu, ja flarea huomattavissa edelleen...

Ongelmat alkoivat takakavioissa. Poni ei pystynyt/jaksanut pitää toista jalkaa ylhäällä, kun piti päästä lepuuttamaan sitä, jolle paino oli ollut. Helpotin ponin tilannetta antamalla sille luvan laittaa painoa myös ylhäällä olevalle jalalle, että saisimme operaation alta. Takasten pyöristykset jäivät aivan surkeiksi, koska en jaksanut (puolen) minuutin pätkissä niitä raspata. Vuolun jälkeinen kylmäyssuojien pito (syystä että epäilin vielä tässä vaiheessa jotain esiasteista jännevammaa) sai raivokohtauksen aikaan, etenkin, kun en antanut ponin lähteä pihalle. (syystä että ponilla oli järjetön kusihätä, ja halusi pihalle, koska Hän liruttaa vain pehmeälle alustalle ettei roisku jaloille) Poni myös reagoi avonaisesta ulko-ovesta tulevaan koleaan tuulenvireeseen nostelemalla vuoronperään takasia pienesti.

Leviää-ää-ää, hirveästi en enää uskaltanut raspailla, kun pelottaa seinämän paksuus, kun sitä olin jo aika reilusti raspannut. Kosketuspinnalla ei enää ole kuitenkaan levenemää. Valkosorkasta tuli muuten noin kaksi senttiä lyhyempi, tuo haluaa aina vääntää itsensä sukseksi jos sitä ei tarpeeksi usein ja raa'alla kädellä raspaa.

Tämänhetkinen epäilys on siis nivelrikko. Ei helvetti... Eihän sillä olekaan kroonisia sairauksia kuin pölyallergia (joka tosin on herkkyyden tasolla tällä hoidolla = ulkonapidolla, karsinaöiden jälkeen se yskii keuhkot pihalle) ja kesäihottuma. Ei kahta ilman kolmatta. Kohta alkaa jo minun etiikkani olemaan ponin hengissäpitoa vastaan. Tähän saakka sillä on kuitenkin "huonoa aikaa" ollut vain noin kesäkuusta syys-lokakuulle polttiaisten vuoksi. Viime talvena nimittäin poni köhähti minun kuullen kahdesti -siis huomattavasti vähemmän, kuin yksikään muu tallin hevosista, jotka ovat kaikki "tervekeuhkoisia".

Oikea, eli vuoltu.

Soittelen luultavimmin ensi viikon alusta klinikalle, ja koitan saada sitä seuraavalle viikolle ajan. Pitäisi vielä saada ne kesätyörahat tähän osoitteeseen, ja kuski suostuteltua matkaan. JOS jaloista ei röntgenillä löydy mitään, katsotaan jänteet myös ultralla, ja mikäli niissäkään ei huomautettavaa ole, niin selkä (ja kaula) laitetaan syyniin.

Superlaadukas kuva vasemmasta lapiosta, arvatkaa vuoluväli! Oikein arvannut palkitaan tikkarilla. (nouto kotoani, tai Kivarin tallilta)

Yritin tässä sellaisen kahden tunnin ajan saada puhelimesta toisetkin kuvat koneelle, että olisin voinut niillä vähän värittää tätä postausta. Mutta ei, Samsungille oli ihan tarpeeksi yhteistyötä suostua siirtämään nuo kaviokuvat... Hoidan muuten taas tämän viikonlopun Velmua, ja jos intoudun sen kanssa jotain tekemään, vaikka jatkamaan niitä jalkapalloharjoituksia, voisin ehkä jonkun postauksen vääntää siitä. Koo on laidunlomalla, kunnes minulle selviää varmasti, mikä sen kintuissa mättää.

9 kommenttia:

 1. Oijoi, tosi ikävää ja huolestuttavaa mutta elä heitä toivoa vielä kun ei ole vielä vaiva selvillä... Onnea toivottelen ja pidän sormet ristissä että oma polle porskuttaa eteenpäin terveenä (puhkurihan sekin on kyllä, mutta oireeton).

  VastaaPoista
 2. Ainiin ja vuolet tosi nätisti, hienot pyöristykset saat tehtyä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos Bessie! Porskuttihan tuokin kuusi vuotta, tänä vuonna sitten alkoi tämä ilmeisesti jatkuva kierre... (ei siinä, myös mun jyrsijät on tässä viimisen 9kk aikana sairastuneet, ja kaks kuudesta jouduttu lopettaankin)
  Nuo pyöristykset on ihan loputon taival, sitä ois aina lisää ja lisää. Ja sen lisäksi, kun nuo seinämät kasvaa järjetöntä vauhtia, ei ehdi millään pyöristää niin, miten haluisin, kun joka välissä pitää olla lyhentämässäkin! >:( Vasemmasta tuli kiva ja oon siihen tyytyväinen, eikä siitä tietenkään oo kuvaa. Tuo oikee taas ei oo lähellekään niin hyvä. (takasista ei sitten puhutakaan...)
  Mutta kiitos kovasti, jospa sieltä selviäis jotain lievempää kuin se nivelrikko, ja jotain, joka on mahdollista parantaa!

  VastaaPoista
 4. Niinpä, toivotaan diagnoosia jonka kanssa voipi jatkaa elelemistä. Ja vuoluväliksi viikkaan 1viikko. tai 2 viikkoa.. hmm?

  VastaaPoista
 5. Nimenomaan!
  Katsotaan, tuleeko lisääkin arvauksia. ;)

  VastaaPoista
 6. No hui! Toivottavasti ei löydy mitään, ja ponny on vain semmoinen energiaasäästävä-malli. 8( Tai sitten jotain semmoista, minkä kanssa elää.

  K:lla on kyllä näppärännäköiset kaviot. Arvaan, että vuoluväli on 8pv. Sulla varmaan onkin joku kunnon raspi käytössä, mutta varmistan vain, että laaturaspiin sijoittaminen helpotti rapsuttelua ainakin meillä huomattavasti. Mulla on ollu Hellerin raspi nyt 6kk, ja se on hippasen tehokkaampi kuin se puilon halppisviila. x)

  Ainiin, ja tulipahan vaan mieleeni, vaikka olet kyllä sanonut, ettei koo aro minkäänlaisella pohjalla, mutta haluaisitko silti testata meidän vanhoja gloveja, että muuttuuko liike ynnä eteenpäinpyrkimys bootsien kansa? Mulla on viime kesän glovet 2*0.5w + 2*0.0w joutilaana varastossa odottamassa hokkien kiinnitystä. Voisin antaa ne sulle lainaan vaikka viikoksi, jos tahot. :) Vaikka esim. klinikkareissun jälkeen, jos K on kerta lomalla sinne asti.

  VastaaPoista
 7. No niinpä, tosi vahvat epäilykset nyt että olis se saakelin nivelrikko, muttaa... Klinikan jälkeen ollaan sitten taas viisaampia.

  Mulla on nimenomaan joku Puuilosta ostettu, parinkympin raspi. Se on kyllä ihan pätevä, (ok muihin en oo koskenu :D) mutta mää vaan vihaan pyöristyksiä. >:( Pitäis kyllä päivittää tuo kalusto, mutta saa taas jonkun aikaa lihottaa kukkaroa tuon klinikkakäynnin jälkeen, että olis 1) satulaan 2) vuoluvermeisiin 3) maastakäsittelyvermeisiin 4) bootseihin omaisuutta mitä tunkea. Jos tuo karvanaama edes sieltä Äimiskältä mukaan lähtee...

  Mun on ite asiassa pitänytkin kysyä sulta, että saisko niitä kokeiluun! Se joo ihan hiukkapikkusen nykyään, ku pyöristin nuo raaemmalla kädellä + auoin säteestä sienet esille, sipsuttaa tallin pihassa joka on sitä jotain sorasysteemiä. Mää mittailin sillon-joskus (talvella) että eteen pitäis olla ykköset ja taakse puolikkaat, mut musta kyl tuntuu et sen kaviot on kutistunee ja tiivistynee vallan nätisti niiltä ajoilta, että nuo alkas oleen oikeemman kokoset. Mutta joo, ehottomasti haluan kokeilla, jos tuosta vielä minkäänmoiseen käyttöön ponnya tulee! :)

  VastaaPoista
 8. Höpöhöpö se sinne klinikalle jää!

  Laitteleppa mailia sitte/jos tarvit tossuja lainaan niin käyn nakkaamassa ne teille joku päivä. :)

  Pidän peukkuja, että sinä vain luulosairailet ja K on terve ja pukki!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.