Mukavaa palautetta saanut Elinolosuhteet-kirjoitus saa nyt jatkoa. Voisin selittää pienen ikuisuuden siitä, miten paljon hevosen käsittelyllä on vaikutusta sen käyttäytymiseen, tapoihin, ja ennenkaikkea stressitasoon, kertoa omakohtaisia kokemuksiani miten paljon eri käsittelijä tai käsittelytapojen muutos on vaikuttanut hevoseen ja niin edelleen, mutta sen sijaan kerronkin omat tapani ja hevosteluni ikäänkuin kulmakivet.
Pyysin tämän kirjoittamiseen apua Veeralta, jolta kysyin, onko tavoissani jotain, jota hän olisi ihmetellyt. Kummallisin tapani on kuulemma karsinan siivous; en voi jättää pienintäkään lantapalleron palasta karsinaan, vaan kaikki muruset on lapioitava kyytiin. Kuin myös karsinan pohjalle valunut purupöly lakaistaan joka kerta pois. En myöskään jätä toisten hevosten karsinoita sellaiseen kuntoon, etten omaani voisi siinä yötä asuttaa; tämän takia melko usein joudunkin tyhjentämään karsinan kokonaan, jos hevosen omistaja on omaan makuuni liian huolimaton ja joutuisin viettämään loppuvuoden karsinaa hänen jäljiltään siivoamassa. Tämän listan lisäksi mm. talutan hevosia aina pitkällä narulla, mutten koe näiden tapojen vaikuttavan hevoseen niin vahvasti, että niistä olisi aiheellista kirjoittaa pidemmin.
Tähän väliin haluan kiittää tämän postauksen kuvituksen mahdollistaneita ystäviäni; Sofiaa ja Veeraa, sekä Puppe-kuvasta isääni. On niin ihanaa välillä palata ajassa taaksepäin ja muistella kuvakansion avulla jotain päivää, jotain hetkeä, jotain kokemusta. Näistä kuvista jokainen on otettu jostain syystä tärkeänä päivänä -ja yleensä se tärkeys on vangittu myös siihen samaiseen kuvaan. Ja jokaiseen kuvaan liittyy tarina, jokaisesta voisin kertoa jotain, ja jokainen näistä tarinoista saa hymyn huulilleni. Ja joka ikinen hevonen, joka näissä kuvissa esiintyy, on tavalla tai toisella muokannut minua ihmisenä, ja jokainen on jollain omalla erityisellä tavallaan erittäin tärkeä. Kuvat ovat aivan totaalisen satunnaisessa järjestyksessä, lukuunottamatta kahta viimeistä, joiden poneille olen elämäni velkaa. Haluan myös kiittää näiden lainahevostan omistajia siitä, että olen saanut tutustua heidän kaviokkaisiinsa; Sofiaa, Pöykiöitä, Emmi H.'ta, Elliä sekä Kivareita.
Väkivalta ei ihan oikeasti ratkaise mitään, ja harvemmin raivoaminenkaan -etenkään, jos toinen osapuoli on eläin. Voin myöntää luistaneeni tästä Koon kanssa, koska joskus ihan oikeasti menee hermot kun poni ei ymmärrä mitä siltä haluan, tai se ei yksinkertaisesti vain halua toteuttaa pyyntöäni. Onneksi poni on herkkänokkaista mallia, ja alkaa mököttämään, ja saa minulle erittäin huonon omatunnon loppupäiväksi. Ja voin myöntää, että menneinä vuosina olen ihan oikeasti kohdellut ponia suorastaan ala-arvoisesti, koska se ei totellut minua -eikä mikään ihme, en minäkään olisi totellut silloista minääni.
Vieraiden hevosten kanssa taas alleviivaan tätä sääntöäni turhankin hyvin, olen esimerkiksi jättäytynyt hevosen ylirynnimäksi ja puremaksi koska en halunnut lyödä hevosta, tai muuten käskeä sitä kovemmilla otteilla jättämään minua rauhaan. Ja ei, tarkoituksenani ei ollut jäädä hevosen jalkoihin enkä tahalteen sinne jättäytynyt, vaan menin erittäin epäluuloisen hevosen tarhaan hakemaan sitä talliin tehdessäni iltatallia vaikka minua oltiin varoitettu hevosen omistushaluisesta käyttäytymisestä tammaansa sekä tarhaansa kohtaan. Kävelin pari askelta portilta, pysähdyin huutelemaan hevosia jotka olivat ehkä viiden metrin päässä minusta, kyseinen hevonen lyö korvansa niskaan ja seuraavaksi olenkin maassa makaamassa. En kyllä edes tiedä olisinko ehtinyt reagoida tähän jos olisin halunnut, mutta en usko että olisin edes tehnyt riimunnarun heilautusta kummempaa elettä. Loppujen lopuksi sain kuin sainkin tämänkin tarhan asukit talliin, vähän meinasi polvet tutista kun kyseisen hevosen olin saanut karsinoitettua.
En hoida hevosta karsinassa
Koen, että karsina on hevosen turvapaikka; sen oma huone, jossa ollessaan se saa rauhoittua ja olla ihan yksin, vailla ihmisten häirintää muutakuin tehdessä pakolliset toimet; ruokien viennit ja kuppien hakemiset, loimitukset aamulla ja loimenpoistot illalla, ja itse hevosen hakeminen ja vieminen. On tietenkin joskus tilanteita, kun ulkona sataa pikku-ukkoja tai hevonen kärsii vetopaniikista eikä osaa seisoa irti paikallaan ja täten ulkona hoitaminen on mahdotonta, kaikki käytäväpaikat on varattu ja on äärimmäinen kiire, ja tällöin voin hoitaa hevosta karsinassa. Kuinka suuri todennäköisyys? Erittäin pieni. Meidän tallilla on kaksi hoitopaikkaa ja ei-niin-säyseänkin hevosen saa kiinnitettyä kahteen eri kohtaan käytävillä, ja olen esimerkiksi seisottanut Koota, Syppeä ja Papia yhtä aikaa isommalla hoitopaikalla. Lisäksi hevosia saa sidottua ties mihin kiinni, mutta tällöin hevonen on lähempänä toisia.
Pyrin välttämään hevosen kiinnisitomista
Etenkin se, että hevosen laittaa molemmilta puolilta ketjuihin, rajoittaa hevosen mielipiteiden ilmaisemista ja vapautta. En sen koommin tykkää pitää hevosta yhdelläkään narulla kiinni. "Haastavimmat" hevoset, eli ne, jotka eivät osaa seistä irti määrätyssä paikassa, (hoitopaikka tai tietty alue käytävältä) saavat pitää päitset ja riimunnarun yllään, ja tarvittaessa kiinnitän ketjut hevosen eteen estääkseni sitä juoksemasta pitkin tallia. "Helpoimmat", eli Koo, saa olla ilman kaulanarua ja edestä kiinni kytkettyjä ketjuja jos olemme kahdestaan tallissa tai siellä on vain ihmisiä jotka eivät katso touhuilujamme pahalla. Jos tallissa on enemmän liikennettä, tai hevosille on tehty ruokia valmiiksi käytävälle ja haen tavaroita toisesta päästä tallia, laitan ketjut eteen kiinni luodakseni illuusion kiinniolevasta hevosesta. Todellisuudessahan nuo ketjut ovat etenkin Koolle turhan pitkät, ja se pääsee halutessaan kävelemään vastakkaiselle karsinalle saakka, mutta hys, ei kerrota kellekään!
En hae hevosta
Siis kyllä, kävelen hevosta vastaan jos se kävelee hitaasti tai ei kävele ollenkan, mutta se ottaa vähintäänkin sen viimeisen askeleen kohti minua. En myöskään koskaan pyydystä hevosta, vaan se tulee aina enemmän tai vähemmän vapaaehtoiseesti luokseni. En myöskään houkuttele hevosta ruualla luokseni. Enkä tykkää pitää hevosella päitsiä tarhassa, koska ensinnäkin ainakin Koolta hiertyy kaikki karvat ja pahimmillaan ihokin, ja hevosella on päitsien/kaulanarun laittotilanteessa viimeinen mahdollisuus paeta halutessaan.
Käytän raippaa
Ja paljon käytänkin. En kuitenkaan koske sillä hevoseen oikeastaan koskaan. Raippa muilla hevosilla toimii yleensä lähinnä vahvistamassa omaa tilaani, sillä käden mitta on useimmille hevosille liian lyhyt. Koo taas toimii tiettyjä asioita pyydettäessä vain raipalla, ja esimerkiksi cordeolla ratsastettaessa raippa toimii vahvistavana kääntöapuna mikäli poni ei pelkällä istunnalla käänny. Silloin teen raipasta "seinän", jota se väistää. Selästäkäsin pystyynnousut, jalkojen ojentelut, minun ympärilläni peruuttaminen ja muutama muu peruutustyyli, sekä irtojuoksutus ympyrällä ovat aika pitkälti raippapainotteisesti toimivia.
Olen jokaiselle hevoselle luotettava työskentelykaveri
Jokainen hevonen, oli se sitten oma tai toisen, vanha puskaponi tai nuori kisatykki, on minulle aivan saman arvoinen. Ja joka ikinen niistä ansaitsee, että ihminen joka hevosen kanssa työskentelee, on sellainen, johon voi turvautua ja jolta voi hakea suojaa. En väitä, että yksikään hevosista luottaisi minuun täydellisesti. Koo ehdottomasti eniten, mutta ei sekään joka tilanteessa. On edelleen tilanteita, joissa se ottaa mieluummin ohjat käsiinsä -esimerkiksi maastossa saatan pyytää sitä menemään johonkin, poni kieltäytyy, ja tarkasteltuani tilannetta totean ponin stopin varsin aiheelliseksi; kyseessä saattaa olla huono pohja, tai mikä vain. Tavoitteenani on kuitenkin, että siinä pienessä koulutustilanteessa jossa hevosen kanssa olen kahden, se voi luottaa minuun edes vähän. Olen toisinaan viettänyt tajuttoman pitkiäkin aikoja todistamassa hevoselle, jota omistaja väitti virtaisaksi mutta joka oli minun ja muutaman muunkin silmissä täydellisessä paniikissa oleva, etten aio satuttaa sitä. Ja lopulta kärsivällisyys palkittiin, eikä hevosella pyörinyt enää silmät päässä.
Hevosessa ei ole vikaa
Lähtökohtani kaikkeen. Eräänä päivänä olin menossa ratkomaan muuan hevosen ja omistajansa ongelmia, ja minulta kysyttiin, mitä aion hevoselle tehdä, että se olisi turvallinen käsiteltävä. Totesin, että hevosessahan ei ole yhtään mitään vikaa, omistaja se ohjausta vaatii. Opastin omistajaa toimimaan hevosensa kanssa, ja tadaa, hevonen muuttui silmissä. Jatkettuaan antamieni ohjeiden mukaan ei tällä parivaljakolla ole sittemmin ongelmia enää ollutkaan.
Se, että hevonen on kipeä, ei ole hevosen syy. Se, että hevosella on huonoja kokemuksia ihmisistä ja sen takia se käyttäytyy uhkaavasti muitakin ihmisiä kohtaan, ei ole hevosen syy. Se, että hevonen ei ole voinut koskaan luoda kunnollista ja luottavaista suhdetta ihmiseen, ei ole hevosen syy. Se, että hevoselle ei ole kerrottu, miten ihmisen kanssa käyttäydytään, ei ole hevosen syy. Se, että hevonen on päässyt niin sanotusti niskan päälle, ei ole hevosen syy. Syy löytyy riimunnarun toisesta päästä, ja jos ei sen hetkisestä riimunnarun pitäjästä, niin jostain aiemmasta.
Nään näissä monessa jutussa itseni ja esimerkiksi tuo, että hevonen tulee vastaan niin on mulla sellainen, että toivon hevosenkin ottavan askelia itseäni kohti(ruunalla ja mulla oli kesälaitumella sellainen sääntö, että puolessa välissä tavataan, joka ei kyllä ihan aina ruunaa kiinnostanut) Päitsiäkään ei meillä pidetä laitumella/tarhassa. Hyvä kirjoitus tykkäsin! Ja Vika on ehdottomasti tärkein näistä minun mielestä :)
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla etten oo ihan yksin tapojeni kanssa! :) Ja ihanaa, että jotain edes kiinnostaa tällasetkin postaukset. Ja jep, munkin mielestä tuo viiminen on sellanen asia, joka ihan jokaisen ihmisen pitäis sisäistää...
Poistavoi kun söpö puolikarvaton laama tui tui c;
VastaaPoista:D lol
PoistaNää on niin mielenkiintosia juttuja! Mua kiinnostaisi tosi paljon kans lukea, millaisia asioita käytännössä teet esimerkiksi uhkaavan hevosen kanssa ja millaisia juttuja sillon omistajalle neuvot. Oon usein vähän hukassa aggressiivisesti käyttäytyvien hevosten kanssa, viimeksi tänä aamuna aamutallia tehdessä matka tarhaan erään ponineidin kanssa meni ihan höpöksi. Mun mielestä kaikki hevosten kanssa toimiminen on koulutustilanteita mutta erityisesti nämä "ristiriitatilanteet", joten harmittaa aina kamalasti jos jää fiilis, että vahvistin tässä nyt ihan väärää käytöstä tai toimin väärin. Saa nähdä miten huomisaamu ponskin kanssa menee!
VastaaPoistaKun oma hevonen on kiltti kuin mikä, niin tottuu liian hyvälle! Paitsi tänä aamuna herra vanhus veti tallin ovelta kunnon lähdöt ja tarhassa pomppi tasajalkaa ilmaan, joten eipä sekään onneksi mikään pystyynkuollu robotti vielä oo... :D
Kiitoksia mukavasta kommentista! Hmmh, tuosta on vähän hankala kirjoittaa, kun mulla ei oo mitään "kaavaa" eikä mitään samoja tapoja, vaan meen sen mukaan mikä tuntuu oikeelta ja kuulostelen hevosta et minkä verran se vielä kestää mun/meidän läsnäoloa ym. Ja välillä tollasissa ihmisaggretapauksissa käytän Koota apuna jos heppa on samal tallil, ja sen läsnäolo ja rentous helpottaa sekä mun että "työstettävän" hevosen oloa.
PoistaMut joo, mikään ammattilainen en oo minäkään ja tottakai epäonnistun joskus, eikä ekasta työskentelykerrasta välttämättä jää kamalan hyvä fiilis mullekaan ja kelaan vaan kaikkea mikä meni väärin. Mut siitäkin sit vaan opin lisää; ens kerralla tiedän paremmin mitä hevonen kestää, miten se reagoi mun läsnäoloon ym.
Ja totta, jokainen tilanne kun ollaan hevosten kanssa tekemisissä, on koulutustilanne. Jokasesta ne oppii ja kokee jotain, oli se sit hyvää tai huonoa.
Varmasti haastava tilanne tuollanen, mutta samalla hirmu opettavainen! Ja onneksi sulla on vastapainona sit superhelppo oma hevonen jonka kanssa asiat sujuu ilman rautalangan vääntämistä. Tsemppiä ponin kanssa työskentelyyn! Ja jos tuntuu ettet yksin pääse sen kanssa etenemään tm, voit kyllä vaikka laittaa sähköpostia ollila.reetta@gmail.com ja vähän avata tilannetta lisää, niin voin sanoa mitä ehkä tuon kanssa tekisin. :)
Oon niin samoilla linjoilla sun kanssas, ja melkeen kaiken voin kyllä itekkin allekirjottaa :) Toki ite oon tehnyt paljon virheitä ja teen edelleen, mutta oppimassahan täällä ollaan. Ainoa millon on tullut turvauduttua "väkivaltaan" on muutaman vieraan hevosen kanssa. Tallimme on heti moottoritien vieressä, joten pakko tehdä kaikki mahdollinen, ettei hevonen pääse irti... Eli pakko on ollut laittaa naru turvan ympäri, karjasta ja kiskasta siitä nausta... Ei toki siltikään oikein, mutta lopputulos vapaanajuoksevasta hevosesta voisi olla kohtalokas niin sille itselleen kuin monille sivullisillekkin. Toivottavasti joskus pääsen vielä asumaan metikköön ton ponin ja parin muun kanssa, missä ei ympäristön takia niin paljon riskejä olisi :)
VastaaPoistaVirheitä tekee kaikki, ja niistä voi joko ottaa oppia tai toistaa virheet. ;) Ja totta, joskus on pakko turvautua kovempiin keinoihin, mutta vaikkapa tuota narusta kovasti kiskomista ei ole tarpeellta käyttää silloin, kun ite vaan turhaantuu hevoseen tm, joka siis oli väkivaltakohdan pointti. Ymmärsitki varmaan mutjoo. :D
PoistaPuska-asuminen parin ponin kanssa kuulostaa mitä loistavimmalta suunnitemalta!
Olen lueskellut sun blogia ja aivan harmittaa että olen muuttanu sieltä päin pois. Oot ehkä joskus nähnyt tai kuullut musta, oon se Ellu joka hoiti Sallia ja Puppea monen monta vuotta.
VastaaPoistaIhan huippua lukea täältä että Puppe sai kenties vieläkin parempaa hoitoa mun lähdettyä kuin silloin kun itse vielä sitä olin hoitamassa. Olisi niin kiinnostavaa jutella sun kanssa lisääkin, tosiaan lähdin sieltä päin Ranskaan töihin hevostilalle, jossa hevoset asuvat kengättöminä pihatossa ja omistaja toteuttaa luonnollista hevosmiestaitoa parhaalla mahdollisella tavalla. Voisin väittää että se olisi sun unelmapaikka :) Kaikkea hyvää sulle ja Karkki-ponille, rapsuttele Lissua munkin puolesta ja ehkä joskus törmätään kun käyn Lissua ja Papia tervehtimässä!
Tokikin sut tiedän ja muistan, hoidettiin aikanaan (2004-2006) Puppea samaan aikaan, sillon meidän lisäksi sitä hoiti mm. "pikku-Ellu" ja kasa muita ponityttöjä.
PoistaJa jos totta puhutaan, niin oon käynyt sun FBtä Ullan kautta seuraamassa, ja ihaillut niitä Ranska-kuvia. Voin kyllä lisäillä sut vaikkapa Facessa kaveriksi niin voidaan enempi siellä jutella. :) Tuo tila kuulostaa kyllä mahtavalta, olispa täälläkin tuollasia enempi!
Kiitos ihanista sanoista, ja välitän Lissulle terveiset ja rapsutukset. :)
Hyvä kirjoitus! Oon samaa mieltä suurimmasta osasta, etenkin neljä viimeistä oli kuin suoraan mun ajatuksista. Mutta sitten taas tuo kiinnisitomatta jättäminen ja että ei hoida karsinassa oli asioita, joista oon toista mieltä. Kyllähän hevonen saa olla suurin piirtein 20 tuntia päivässä vailla ihmisen häirintää tarhassa/laitumella sekä karsinassa, joten mun mielestä se puoli tuntia - tunti "häirintää" karsinassa ei rajoita hevosen omaa aikaa tai tee siitä sille epämieluisaa paikkaa. Sitä paitsi, hevosella on karsinassakin sen verran tilaa liikkua, että se pystyy ilmaisemaan mielipiteensä ja väistämään ihmistä. :) Sitten taas kiinnisitomisesta oon vähän samaa mieltä, sillä itse tykkään pitää mun hevosta irti käytävällä/karsinassa/pesupaikalla kun sitä hoidan ja varustan, mutta useimmiten on turvallisempaa pitää hevonen edes jotenkin kytkettynä (jos ei siis touhua yksikseen tallilla, joka on keskellä ei-mitään eli karkumatkan vaarat ja vahingot on minimissään jo valmiiksi :D). Tarhassa meidän tallilla on kaikilla riimut päässä ihan vaan turvallisuuden takia, sillä jos joku hevosista pääsee irti ja lähtee karkuteille, on se helpompi saada tuntemattomienkin kiinni, kun sillä on riimu valmiiksi päässä.
VastaaPoistaMutta tää oli hyvä postaus, ja tykkäsin lukea muiden mielipiteitä ja pohdiskeluja näistä asioista! Niissä kun ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan on ääripäitä ja kaikkea siltä väliltä :)
Kiitoksia kommentista ja näkemyksen jakamisesta. :)
PoistaTotta tuo, mutta mun kokemuksen mukaan hevoset on rauhottuneet hurjasti kun oon lopettanut niiden karsinassahoidot ja ihan jo ruokintatilanteet on rauhallisempia. Tokikin osaa hevosta ei vois vähempää kiinnostaa että onko se karsinassa vaiko käytävällä vaiko pihalla hoitotilanteessa, mutta osa on herkempiä omalle tilalleen. Ja melko nurkkaan ahdistamista se karsinassa väistäminen on, ellei ole jotain 12 neliön karsinaa pikkuponilla, jolloin sitä väistämistilaa oikeasti on. Mutta joo, kukin tavallaan, ja harvassa lienee hepotiti joille nuo oikeasti on elämääkin suurempia muutoksia.
Ja joo, itsekin tykkään pitää vierailla aina päitset ja narun päässä kun aidattomalla alueella toimitaan (mukaanlukien talli, jonka ulko-ovi käy tuon tuosta) ja niitä en yksikseen jätä kuin pieneksi hetkeksi. Omani taas on sen verta nössö, ettei enää uskalla karkailla -erään kerran erehtyi juoksentelemaan hetken (muutamia minuutteja) pitkin tallialueen pihoja, kunnes koti-ikävä nosti päätään ja poni juoksi höristen kainalooni. Se lähtee korkeintaan tutkimaan tarhoja joissa on portti auki, joten Koota voin pitää aikalailla huoletta irti. Meidän tallilla ei ole pidetty päitsiä tarhassa luultavasti koskaan, jos ei oteta lukuun muutamia hevosia joiden kiinniottaminen on ollut hankalaa. Entinen hoitoponini ei kuitenkaan lukeutunut tähän kastiin, vaikka sen tarhasta pyydystäminen oli toisinaan työn ja tuskan takana. :D Nykyinen porukka on aikalailla aidoissaan pysynyt, mutta jo tuolta poistuneet veteraanit saivat tuon tuosta kylän liikenteen sekaisin johdattamalla koko lauman aidoista. Silloinkin riitti, kun sai pari ponia kiinni, ja johdatti niiden avulla loppulauman aitojen oikealle puolen.
Mutta kiitoksia, ja aivan totta tuo viimeinen virke. :)