torstai 15. elokuuta 2013

Armotonta angstausta koska kesäihottuma

Varoitan jo tässä vaiheessa; kuvat voivat järkyttää herkimpiä katsojia. Ja valokuvaajia. Ja kuvafriikkejä.

Kesäihottuma, tuo Saatanan lahja hevosmaailmalle. Oikeasti. En vain keksi mitään lievempää ilmaisua kyseiselle taudille, en ainakaan tällä hetkellä. Aloittakaamme eilisestä.

Tulen tallille, ja jo ovella Elli ja Veera sanovat, että älä mene katsomaan poniasi. "Joojoo oli se eilenki reikänen", ja hetken päästä talutan ponia talliin -ja manaan kaiken mahdollisen alimpaan mahdolliseen koloon. Ponille päitset ja naru naamaan, minä ja Veera kyytiin (apua, ylitimme juuri ponin painorajan, ja minulla on ihan oikeasti huono omatunto tästä vieläkin!) ja kohti kotiani. Tosin jo alkumatkasta piti irroittaa naru päitsistä ja siirtää se kaulalle, koska ei matkantaittamisesta, tai lähinnä ponin ohjaamisesta muuten tullut yyyhtään mitään. Oikoreittiä kotipihalle, jossa poni laidunsi hetken, ja kävin hakemassa sisältä shampoota, vauvaöljyä ja pari pyyhettä.

Tallilla öljysimme Veeran kanssa ponin vauvaoljyllä, vuolin etukaviot ja pesimme hevosen läpikotaisin yrttishampoolla, joka olikin ensimmäistä kertaa testissä. (8 in 1 Herbal Shampoo -Kärkkäiseltä koiraosastolta -50% eli muutaman euron purkki. Koo on about aina pesty joko Probilla/Pioneerilla [sopii kaikille ihmisistä norsuihin] tai koirashampoilla -sille on kerran ostettu ihan ikioma aloe vera-heppashampoo Ruotsista.) Pesun ja kuivauksen jälkeen poni hukutettiin erinäisiin rasvoihin, jotka esittelen myöhemmin, ja poni päästettiin loimitettuna takaisin pihalle.

Välissä tasan 7 vuotta, 10 kuukautta ja 20 päivää -hävettää myöntää, että poni 
on nyt melkein jopa kamalemmassa kunnossa kuin tuolloin... Onpa ponista
muuten tullut vanha, merkit levinneet ihan mielettömästi!

Tänään menin sydän hakaten tallille, ja olin aivan varma, että vastaan portille kävelee entistäkin reikäisempi eläin. No ei paha, vähän harjaa hangannut lisää ja siinä se. Kuorin ponin loimestaan, harjasin pahimmat pölyt pois ja aloitin kutinanpoisto-operaation. Edellisenä päivänä ilmestynyt kudosnestettä vuotava hankauskohta paljastui tänään jouhia ja roskia ympäriltä nyppimällä vaaleaa töhnää vuotavaksi. Sillä on parina edellisenä kesänä ollut vähän tuon tyyppisiä, ikäänkuin finnejä, joita puristamalla tulee talia, tai jotain likaa. Tämä kuitenkin oli ihan auki ja verestävä ja laaja, yh. Heitin ponille Pioneerit häntään ja jalkoväliin, ja aloin huuhtomaan niskan takana olevaa koloa ruiskulla. Ensiksi ruiskuttelin ihan pelkällä vedellä, ja sen jälkeen Betadine-liuoksella. Rasvoja, rasvoja ja taas niiiin paljon rasvoja koko poni täyteen. Kutinanpoisto-operaatiossa kuluikin rattoisasti tunti illastani, jee. Otin myös kuvia, joita alla. Pahoittelen kovasti kuvien laatua, mutta mukanani oli vain videointiobjektiivi, jolla en todellakaan tykkää kuvata, ja jonka valovoima riittää vain salamaräpsyihin. Ja joo, tosiaan, ponilta lähti ne viimeiset kymmenen jouhta otsatukastakin, säälitti sen katsominen...

Toisessa kuvassa näkyy haava, ja vaaleana arpi, kun korva oli ihan verillä vielä hetki sitten...

Kaula- ja otsareikiä.

Niskareikä

Haaroväli, häntä, haaroväli, etujalkojen väli. Hvt on oikeasti ihan auki tuosta "pussista",
 en saanut kameraa kohdistettua oikein. Hyih.

Kaula rasvattuna & käyttämäni aineet + välineet; Abilar-pihkavoide, halpis-Bepanthen, sinkkivoide, 
Helosan, Pioneer-saippua, Betadine, vauvaöljy, ruisku + kuppi, sekä vanulappuja.

Miettikää ihan oikeasti kahdesti, ennenkuin ostatte hevosen tietäen, että sillä on kesäihottuma. Joo, ei Koollakaan ole tämä näin paha ollut... seitsemään vuoteen? ja viime kesän jouhikuvat löydät vaikka täältä. Edes loppusyksyllä ponnyn tilanne ei juurikaan pahemmaksi muuttunut, vähän hankaili muttei yhtään radikaalisti. Ja mistäkö erottaa kesäihottumaisen ja normihankaajan? Kesäihottumaisen hankauskohta on selvästi lämpimämpi kuin muu hevonen, oikeasti kuumottava. Sen iho menee helposti "norsunnahalle", eikä hankaaminen lopu, kun karvat on hangattu, vaan hevonen voi hangata itsensä aivan vereslihalle saakka. Nämä ovat helpoimmin tunnistettavat merkit. Koolla esimerkiksi koko kaulan yläosa on käteentuntuvasti kuuma, norsunnahalla (ei pahasti, eikä kovettunut rasvauksista johtuen) ja rei'illä, osittain jo haavoilla ja kudosnesteellä.

Tämä on viimeinen kesäihottumainen hevonen, jonka tietentahtoen omistan. Poikkeuksena voin sanoa kesäihottumaisen, jonka kanssa olen elänyt monta kesää ja jonka oireet tiedän -ja tiedän, että ne saa pois. Minun pääni ei kestä tätä, ja jos (luultavasti) huomenna saapuva Prob-paketti ei auta, pakkaan ponin, marsut ja koiran laukkuun, ja muutamme Huippuvuorille jääkarhusyöteiksi polttiaisia karkuun.

Kyseessä on ihan järjettömän ärsyttävä sairaus, sekä hevoselle, että omistajalle. Rahaa palaa ihan järjettömiä summia joka ikinen kesä. Kannat selkä vääränä sadan euron ihottumaloimia kotiin paikattavaksi ja pestäväksi. (ei, ne 200-400 euron Bucasin ja ties minkä loimetkaan eivät kestä yhtään tämän enempää ihottumaisella, se rikkoo kaiken) Metsästät pitkin laitumia tiputettuja ja silputtuja kymmenien eurojen huppuja. Kannat kädet särkien biotiinia kaupasta. Yrität kaikkesi, ja hevonen jatkaa hankaamista. Hevonen ei ole koskaan kesällä edustuskunnossa, ja minua hävettää riisua siltä loimi pois tallissa, jos siellä on joku muu minun seuranani Ellin tai Veeran lisäksi. Olen aivan varma, että osa tallilaisista jeesustelee, kuinka en (taaskaan) hoida ponia, ja kuinka se kärsii niin mahdottomasti. Sen voin kuitenkin sanoa, että kaikkeni olen yrittänyt, mitä näillä resursseilla voin. Seuraava askel olisi heittää poni Ökozon-kuurille, mutta ihan oikeasti, ei minulla ole varaa maksaa noin 450 euroa kuukauden-kahden yrtti-shampoo-öljy-kuurista, joka ei myöskään välttämättä toimi.

13 kommenttia:

 1. Tuttu tunne kolmen pahalaatuisen kesäihottuma issikan hoitajana! Monethan sanoo, että kesäihottuma pahenee iän myötä(ei varmaan helpottanut oloa..).

  Entisessä kodissa pesivät ponit päivittäin ja käyttivät tervaa, mutta eihän siitä ollut paskaakaan apua kun iho vaan kuivui. Meillä ponit pääsee suunnilleen kerran viikossa(paitsi jos ovat oikeasti paskaisia) pesulle(shampoota ei käytetä. Muuten käytetään sitten vain uimassa ja tököttinä toimii vanhakunnon pihka. Sillä saatiin kesäihottuma hyvin kuriin ja näähän oli tappouhkauksen saaneita elukoita tuon takia...

  Mut koittakaa pärjätä kohtahan se talvi jo kolkuttelee ovella :)

  VastaaPoista
 2. ps.Se pitää vielä lisätä, että käyttivät entisessä paikassa myös noita ihottumaloimia(ne loimet on kyllä sen näkösiä, että ovat pyörremyrskyssä käyneet) ja eihän siitäkään ollut apua. Meillä nuo on ilman loimia pihalla ja hyvin pärjäävät. Ylistän pihkaa :D

  VastaaPoista
 3. Meillä tuo helpotti vuosi vuodelta kuuden kesän ajan, ensimmäinen oli pahin ja viime kesä paras, mutta nyt kunnon syrjähyppy suoraan kuilun pohjalle. :( Tuolle ei terva toimi yhtään, se polttaa ihon kokonaan pois, eikä pestäkään voi joka päivä -kerran viikossa on ihan hyvä väli meilläkin. Tosin shampoota pitää käyttää. :D Suihkutettavana tuo käy useammin.

  Tuota teidän pihkajuttua oonkin katellut, tuo Abilar, 20% pihkavoide, on ollut ihan mielettömän hyvää tököttiä ainakin. 20g ja yli 20€ ei tosin oo hirveen mukava hinta. :D Sitä vaan en tiedä, mistä tuota pihkaa voisin valuttaa -kukaan metsänomistaja tuskin ilahtuu, jos käyn poraamassa hänen puitaan... Pitää varmaan ens kesänä alottaa heti keväästä pihkan purkitus ja kokeilla sitten sitä. :)

  Ja niinpä, kävis nyt edes muutamat yöpakkaset, niin ötökkämäärä karsiutus huomattavasti! Kiitos kovasti kommentista. :)

  VastaaPoista
 4. Surkeaa! Koo-parka. ;(

  No, säälin vähän sinuakin, vaikka nämä ja moninaiset muut vaivat tietty vaan kuuluu palvelusväen kestettäväksi oletusarvoisesti. :)

  Tule jo syksy!

  VastaaPoista
 5. No niinpä, kyllä tää kesä ja "kesä" on jo niiiiiin so last season. :( Ja niiden sataa24/7-aikojen yli vois suoraan hypätä, ja suoraan vaikka lumet. Ai häh, ei onnistu?! Pöyristyttävän törkeää.

  VastaaPoista


 6. Se on kyllä kaupassa ihan kivan hintaista :"D mutta joos siis kannattaa katella semmosia puita joissa on jo valmiiksi valunu pihkaa niin niistä saa(tietojeni mukaan) ottaa pihkaa ilman metsänomistajan lupaa. Kunhan ottaa silleen, että siihen jää vähän. Metsähakkuukoneitten reiteiltä löytyy yleensä semmosia kuusia/mäntyjä ja varsinkin vanhoista kuusi metsistä lyötyy yleensä(hirvikärpäsiä hyi)

  mutta joo koittakaa pärjätä toistamiseen :)

  VastaaPoista
 7. Aivan joo! Pitääpä alkaa selvittelemään. :) Tänne saakka ei hirvikärpäset oo vielä löytäneet, onneksi. Edes yks ällö ötölaji vähemmän... :D

  VastaaPoista
 8. Kannattaa kokeilla Hilton Herbsin bye bye itch yrttisekotusta. Violahan on kans hangannu aiemmin tukkansa melkeen kokonaan pois. Mutta nyt kun alko naaman hinkkaaminen, löysin parin viikon päästä ton. Nyt oon syöttäny 2 vk naaman hinkkaus loppunu kokonaan ja karvat pikkuhiljaa kasvaa takasin. Korvienkin verestävät kohat on menny umpeen. Ponilla on kyllä 24/7 itch offin ötökkäloimi ja öiksi tulee sisään kun polttiaisia sillon eniten.. :p

  VastaaPoista
 9. Mä oon tuota ehkä miljoona kertaa laittanut verkko-ostoskoriin -ja yhtä monesti sen oon myös sieltä poistanut jostain syystä... :D

  Ens kesäksi vois kyllä tuollakin varautua, nyt alkaa ponny onneksi menemään parempaan päin, kun sen on joka ilta hukuttanut rasvaan. Tuo sisälläpito on vähän hankalaa ainakin meillä, pihatto olis niiiin jees! Täällä nimittäin poni joutuis oleen sen ~8 tuntia "turhaan" karsinassa, joka johtaa vaan pyörimiseen ja pörräämiseen ja muidenkin hevosten levottomiksi saamiseen. Niin, ja yskimiseen -miten hienoa onkin omistaa monivammainen hevoinen! (ja lisäksi sellasella tallilla, jonka kaikkien vuokralaisten = aamu- ja iltatallien tekijöihiden käsiin en voi tuota luottaa, koska se tulisi saamaan sen verta pahasti selkäänsä, etten antaisi sitä koskaan itselleni anteeksi) Loimi on tuollakin 24/7 päällä, ilman jos olisi... Voin kuvitella sen näyn, hrrh, en halua nähdä!

  Mutta olipa kiva kuulla, että tuo (ainakin teillä) toimii! Ehkäpä uskallan, taas vaihteeksi, laihduttaa kukkaroani.

  VastaaPoista
 10. Tunnen tuskasi. Meillä Ökozon, mutta en voi todellakaan kehua hevosen olevan vähäoireinen. Vaikka iho ei näytä ihan kamalalta, niin se stressioireiden kirjo...

  VastaaPoista
 11. No voi höh, ettei tuokaan toimi Lätyllä kuten tuon arvosen paketin olettais (toivois) toimivan. :( Aivan kurja vaiva.

  Koota ei onneksi tunnu pahemmin haittaavan, se vaan hankaa. Ötököihin suhtautuu neutraaleimmin koko tallista. Jotain positiivistakin sentään...

  VastaaPoista
 12. Hei
  Oletko kokeillut hevosen omasta verestä tehtyä seerumia? :o kaverin hepalla oli kans tosi paha kesäihottuma ja on tällä tavalla pysynyt hyvinkin kurissa, eikä maksa kun muutaman kympin ja kestää todella kauan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! En ole kokeillut, mietinnässä on ollut, mutta silloin kun sitä enempi tutkin, oli sen hinta useita satoja euroja. Pitääpä alkaa tutkimaan, josko niiden hinnat olis normalisoituneet nyt, kun se ei oo enää niin uus juttu. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.