maanantai 1. heinäkuuta 2019

Touko-kesäkuun ponikulut + 4 kuukauden kulut


Aloitetaan ihan perinteisellä listauksella, en usko että tässä on mitään seliteltävän tai läpikäymisen arvoista. Paitsi että tuo maali oli vaunujen aisojen paikkamaalaukseen, lakka löytyi maalauspaikasta omasta takaa.

Toukokuu
- Racing Biotin 1,2kg 15€
- talikonterä hajoamaton 22,90€
- talikonvarsi 11,50€
- rypsiöljy 10l 25,90€
- ^ pumppu 7,90€
- Chia de Gracia E-vitamiini 200ml 29,90€
- Better Manners yrtit 1kg 23,20€
- tallivuokra 100€
- kolmipala oliivikuolain 20€
- 2 turvepaalia 25,80€
- heinäosuus 86€
- Horse Guard kärpäshuppu 22,50€
- Hööksin heinäverkko 17,50€
----------
- 408,20€

Kesäkuu
- musta spraymaali 9,90€
- litran kauha 3,60€
- kumisuka 2,90€
- juoksutusliina 12,90€
- juoksutusdelta 5,90€
- Asept haavasuihke 3,90€
- Helosan 100g 4,50€
- Borstiq harja 13,90€
- kaviokoukku 1,90€
- Showsheen shampoo 12,90€
- pesuharja 3,90€
- Showsheen suihke 16,90€
- Dr. Repel 31,95€
- tallivuokra 100€
- raspaus + rokotus 166,04€
- trailerivuokra 65€
- jouhiharja 5,90€
- kaviokoukku 1,90€
- Prestige Panarea -suitset 166,90€
- puolen kuun aktiivitallivuokra 275€
----------
- 905,79€


Maalis-kesäkuu
Malin 4500€
Tallivuokrat 675€
Ruoka + kuivike 545,48€
Tallitarvikkeet 139,63€
Eläinlääkäri 572,81€
Trailerivuokrat 195€
Varusteet 2297,05€
Muut 125,4€
- 9050,47€

Siinä se on, dieseleitä ja hakumatkan muita kuluja (ja joitain porkkanoita sekä päärynöitä) lukuunottamatta Malinin omistamisen aikana poniin käyttämäni summa. Kuukausille jaettuna 2262,62€, joka on aika tarkalleen keskimääräinen bruttopalkkani näin 8-16 arkipäiväkuorma-autonkuljettajana. Voin siis ihan rehellisesti sanoa, että poniin menee kaikki rahat. Toki onneksi, tai ainakin toivottavasti, jatkossa kulut ovat, hmmh, inhimillisemmät, kun sekä hevonen että valtaosa sen varusteista on nyt hankittu. Ja jos tästä summasta vähentäisi Malinin ostosumman, ei kuukausittaiseksi menoksi kirjata kuin 1137,62€.


Itsehän en tehnyt kuten suositellaan, eli laittanut vähintään vuoden ajan joka kuukausi tallivuokran verran rahaa säästöön, ja suhteellisen extempore ostokseni tapahtuikin puolisentoista kuukautta tammikuisen päätökseni kesällä en ole enää hevoseton jälkeen. Tosin omassa tapauksessani tuo kuukausittainen syrjäänsiirretty tallivuokra olisi ollut kolmensadan luokkaa ponini asuessa nyt 550 euron tallipaikalla -maksan tällä hetkellä kovempaa hintaa kuin ikinä olin ajatellut hevosenpidosta maksavani. Paperille kuluja tuloista vähennellessäni budjetoin poninpitoon 500 euroa kuussa, 6 000 euroa vuodessa, joka sisältäisi kaiken normaalin ja arkisen, varustehankintoineen. Vuodesta ja tallipaikasta riippuen puolitoista- tai jopa kaksinkertainen summa siihen verrattuna, mitä Koon elättäminen vuodessa kustansi! En olisi vienyt Malinia nykyiselle tallilleen, ellei minulla olisi ollut takanani huolestunutta ihmistä, joka halusi meidät pois edelliseltä, ja lupautui turvaamaan selustani myös taloudellisesti. Niin, ja itse asiassa tuosta puoli-ilmaisesta kimppahoitotallipaikasta kasaantuikin kaikkine kuluineen kuukaudessa kalliimpi asuinjärjestely, kuin Koon viimeisestä täysihoitopihattopaikasta paremmalla pihatolla. Maksan tässä elämäntilanteessa mieluusti pari sataa lisää siitä, että voin käyttää kaiken hevoseen liikenevän aikani siihen hevoseen, enkä päivittäisiin hoitorutiineihin tai heinänhakureissuihin. Nyt minun ei myöskään tarvitse hankkia traileria eikä parempaa vetoautoa kun kenttä ja maneesi estekalustoineen ja valmentajineen löytyy samasta pihasta, eli muuttohan oli pelkkää säästöä!


Paitsi että kamerani hajosi viikko ponin muuton jälkeen, tietenkin nyt, kun sille alkaisi oikeasti olemaan käyttöä! Ja autoni reistailee, mutta saa luvan kuljettaa kiltisti ihan vähintään veronpalautuksiin saakka. Minä aloitin juuri heinäkuun työputken, tavoitteena on kerätä vähintään 60 tuntia viikkoon -tämä viikko alkoi hyvin 13 tunnin työvuorolla, ja lupauduinpa lauantaillekin töihin kellon ympäri. Poni saa siis jatkaa lomailuaan, vastahan se on pari kuukautta lähinnä vain ollut ja koittanut pitää lihaa luiden päällä.

2 kommenttia:

 1. Halpaa kuin saippua! Nämä kululistaukset ovat tosi mielenkiintoisia, että mihin ja paljonko ihmisillä menee rahaa. Ja myös toimivat hyvin realismina hevosenomistamisesta haaveileville. Aina menee enemmän kuin ajatteli käyttää! Maneesitallista tuo teidän tallivuokra kuulostaa aika kohtuulliselta. Täälläpäin maneesitallien hinnat ovat yhtä 600 euron paikkaa lukuun ottamatta 750 eurosta ylöspäin.

  Minä olen pitänyt ponimenoista exceliä vasta tämän vuoden alusta. Suuria yllätyksiä kuluissa ei ole ollut. Se on sellaista keskimäärin noin tonnia per kuukausi, eli minulla tuo 500 euroa per eläin on tänä vuonna suunnilleen pitänyt. Mutta ei se tarvitse kuin yhden isomman varustehankinnan tai ell-laskun niin summa heilahtaa reippaasti ylöspäin. Ja jos laskisi omalle työlleen hinnan niin summa nousisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin tykkään seurata kaikkien julkisesti listaavien kuluja! Mielenkiintoista, ja erityisen hauskaa olisi jos joku aktiivisesti valmentautuva ja kisaava uskaltautuisi menonsa paljastamaan -silloin tosin aletaan jo ehkä puhua sellaisista summista, että parempi kun maksaa maksut silmät suljettuina ja unohtaa samantien. PR-tallilla aktiivitallipaikka on 550€/kk, karsinatallissa vuokra on 650€. Ihan kohtuuhinta, mutta vaatimattomiin 250-350€ vaatimattomiin kotipihapihattoihin tottuneelle aika iso harppaus. Tällä hetkellä Koon 2,5-4 tonnia vuodessa -kulut tuntuvat aivan utopistisilta, miten hevosta voi pitää niin halvalla?! Tokikin kyseessä oli hevonen, joka ei sairastellut kuin kesäihottumaa (johon huonona kesänä meni viitisensataa, hyvänä satanen) eikä käynyt valmennuksissa eikä kisoissa, eikä 10+ vuoden jälkeen enää hirveästi tavaraostoksiakaan tarvitse tehdä.

   Tonni per kuussa kahteen poniin vuokrapaikalla kuulostaa varsin kohtuulliselta. Kauhistuttaa jo ajatus satulanhankinnasta, joka olisi määrä suorittaa ensi vuonna. Mistä ikinä löydän tuolle minille satulan... No, toivotaan että jostain löytyy pelastus! Muuten ponin varustehankinnat ohjia, suojia ja toppaloimea lukuunottamatta on aikalailla tehty -jossain vaiheessa pitää vaihtaa ajo-ohjat kisoissa sallittuihin, mutta ei siis enää mitään suuria ostoksia ole edessä. Toivottavasti.

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.