keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Vanhuus ei tule yksin


Se on tullut todistettua jokaisen eläimen kohdalla, vaan nyt Kookin taitaa olla... vanha. Tai vähintään vanhenemassa. Päivänä eräänä suunnistin häkkivarastooni ja kaivoin "jos siitä joskus tulee vanha"-tilanteen varalle säilötyn (joka suuntaan liian pienen ja pahimmille pakkasille myös turhan ohuen) toppaloimen pistääkseni sen ponin päälle. Ja viime viikon perjantaina suoritin mallikkaasti loimirallia, ajellessani pitkin Porvoota ja heitellessäni viestejä espoolaisille, mäntsäläläisille ja oikeastaan kaikille Tori.fi'n sopivanoloisille loimenmyyjille sadan kilometrin säteellä. Lopulta totesin, että poni on hyvä ja pörhistää kaulakarvojaan että pärjää Bucasin 300-grammaisella mutta kaulalta vain 150 gramman paksuudella topatulla loimella, joka oli Porvoon ainoa fullneck ulkotoppaloimi 135 sentin selkämitalla -kiitos Agrimarket Hankkija.Ja kas näin ponista tuli täysin Bucaspelle, sävy sävyyn riimun ja takin kanssa! En itse ole ollut mikään suurin Bucasin loimien ihailija, en ole tavannut juurikaan hevosia joille ne olisivat sopineet. Vaan tämä uusittu Freedomhan on varsin näppärä, ei yhtään teltta, ja istuu Koolle kuin hanska -etenkin edestä!


Poni ei juuri ole enää loimetta ollut, ja kun olen yrittänyt antaa ihon hengittää kolmentoista asteen pakkasissa, on seuraavana päivänä vastassa poni, joka niiaa piikkisualla harjatessa selkäänsä. Eipä siinä, loimitetaan sitten vuoden ja vuorokauden ympäri... Tämä tuokin taas syyn palata loimikaupoille, kun ponilla on istuvina takkeina tasan ihottumaloimia, verkkovuorellinen sadeloimi sekä 80g ja tuo 300/150g toppaloimet. Onneksi en olisi tarvinnutkaan itselleni mitään tässäkään kuussa -parastahan tässä on se, että tuo vajaan yhdeksänkymmenen euron alennustakki oli mielestäni erittäinkin edullinen, enkä ikinä maksaisi omasta takistani tuota hintaa. Itse asiassa ostin yhteensä halvemmalla sekä siviili- että tallitalvitakkini. (poni ei vieläkään tykkää loimista, eikä varsinkaan niiden pukemisesta, vaan palelisi mieluummin entä antautuisi takin alle.) Olen tässä pyöritellyt päässäni ajatusta ponin klippaamisestakin kerta tarvii takittaa jatkuvasti, ettei iho olisi ihan niin pahasti hautumassa, mutta saa nähdä.

8 kommenttia:

 1. Tuttu fiilis noiden hintojen kanssa. Omat toppatakit maksaneet max 30-40e, haetaan halvennuksista ja ostetaan vaan jos kohdalle sattuu erityisen halpa. Kopulle sitten vain parasta.. Klippausta mietittiin kans, mutta tällä hetkellä yritetään vielä tulla toimeen tuon turkin kanssa.. Karmean näköinenhän se on ja sähköisyys mietityttää eniten; klippaus voisi helpottaa jatkuvia hankaussähköiskuja :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Ja itelle tilataan mistä halvimmalla saa joku joka näyttää siltä että se pysyy päällä ja lämmittää, ponille vaan sellanen joka varmasti istuu eikä hierrä eikä hiosta. Meillä tuo hilseily on pahin ongelma, nuo liukasvuoriset loimet ei oo sähköstäneet oikeeastaan ollenkaan, poni kyllä hyppäis kuuhun kun sähkärin sais. Piikkisualla vedellessä huomaa kyllä että karvat jää pystyyn, mutta ei mitään ritinää tai rätinää. Mä tykkään kyllä karvasesta ponista, ja jos ois loimetta niinku aiemmat talvet, sais pitää karvansa täysin. Sillä vaan on niin herkkä ja huono iho muutenkin. Äh.

   Poista
 2. Nopsukin aikanaan joskus 24-vuotiaana rupesi talvella palelemaan, vaikka oli aina vapaalla heinällä ja kasvatti valtavan turkin. Mutta liikkeessä sen huomasi, että se veti itsensä aivan jumiin selästä. Siitä kyllä helposti huomasi, oliko loimitettu oikein. Nyt kun on tuo herkkähipiäinen ohutkarvainen puoliverineiti niin oon ihan hukassa loimituksen kanssa! Alkusyksyn olin ihan että ei se mitään takkeja tarvitse, kasvattakoon karvaa ja nyt sitten näillä pakkasilla en raaski lähteä edes lenkille ilman ratsastusloimea! Hankala tietää, kuinka paljon sellainen lyhyt mutta tiheä ja pörhistetty karva oikeasti lämmittää kun on tottunut noihin mammutteihin.

  Harvinaisen tuttua tuo, että hevoselle kyllä parasta mutta itse hädin tuskin raaskii ruokaa kaupasta ostaa. :D Nimim. ostin kyllä hevoselle BOT-tallisuojat ja kylmäyssysteemit ja huolella suunnittelen parhaan mahdollisen ruokinnan ja lisäravinteet, mutta ite syön pitkin hampain samaa mahdollisimman halpaa tofucurrya viidettä päivää... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen koko ajan uhkaillut, että jos poni 25-vuotiaaksi porskuttaa niin saa paremman talvitakin. Vaan niinpä sitä juostiin pää kolmantena jalkana pitkin kyliä metsästämässä kunnon takkia ennen viikonlopulle luvattuja pakkasia -20-vuotiaalle. Koosta taas ei huomaa liikkeessä, se on liidellyt mahdotonta ravia ja komeaa laukkaa kentällä, mutta tosiaan aristaa selkäänsä.

   Voin vain kuvitella! Vaikka sitä on vuosikaudet toisten hevosia loimittanut ja ollut muka kehittelemässä loimitusohjeita, niin oman kanssa menee sormi suuhun että mitäs hittoa tän kanssa nyt tekis ja mikä loimi sopii millekin asteelle ja entä kun sataa ja tuulee ja... :D Kaikista hankalinta Koon loimituksessa on kyllä tuo karva! Sitä vaan pohtii että lämmittääkö tuo karva, kun se kuitenkin on lytyssä, mutta sitä on ja paljon. Okei, hankalinta on se, kun ei pääse jatkuvasti katsomaan ponia 15 kilometrin välimatkan ja näiden pakkasten vuoksi, oli se helppoa kun pystyi vaikka tunnin välein juosta tallille ponia katsomaan.

   Niin tuttua, niin tuttua! Ruokakaupassa valitsee sen kilohinnalta 20 senttiä halvemman tuotteen, kun taas ponin ruokaostoksilla ei vilkaisekaan hintalappua. Hups.

   Poista
 3. Bucasin loimet on taidettu tehdä B-welsheille. Ruusalle olen kokeillut tosi monta loimimerkkiä ja aina hankautuvat lavoista karvat. Bucasin kanssa ei ole karvakaan katki. Ja vinkin Bucasin ostoon sain toiselta B-welsh-ihmiseltä.

  Halvalla kyllä sait, itse ostin samanlaisen pari päivää sitten ja se oli 145 euroa. Agrissa ei ole tarpeeksi pieniä kokoja eli 125 cm.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kookin onkin varmaan aika B-welshin rakenteinen. :D Sille Horseware istuu kuin hanska, mutta näköjään ainakin nämä uudet Freedomitkin sopii tuolle. Onneksi, niiden hintalaput kun on lähtöjään pienemmät entä HWn. ;)

   Joo, tuo oli ihan tuurissa, että oli kokoa ja vieläpä alennuksessa! Muissa kaupoissa oli 95-105cm sekä 145-155cm takkeja, välikoot puuttuivat kokonaan. Mutta sitä se vähän on aina, löytyy ponya ja fullia vaan ei cobia.

   Poista
 4. Meillä onneksi 25- vuotias pappa pärjää hyvin loimetta kun kasvattaa mammuttikarvan, saa vapaata heinää ja pääsee pihattoon halutessaan. Taisi olla ensimmäisten -30 asteiden aikaan pari päivää takin alla (omistajien mielenterveyden takia), sitten ollaan jatkettu ilman, eikä kyllä palele vaikka vauhkoina kytätään.
  Kuitenkin kun vaari aloitti ihottumaloimikauden jo keväällä ja taisi mennä tänä vuonna muistaakseni marraskuun puolelle ennen kuin sai olla alasti, niin ei viitsisi talvella paketoida!
  Ihottumasta puheen ollen teillähän on ilmeisesti Snuggyn loimi? Meillä on sekä pitkän hupun että loimiosan kaikki tarrat menneet yhden kesän aikana ihan käyttökelvottomiksi (tarttumapinta kulunut kokonaan pois). Onko teillä ollut sama ongelma, vai onkohan meillä ollut vain joku huono kappale?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä hyvä jos hevonen pärjää! Minä niin tykkäisin pitää nakuna nyt kun ötököiden puolesta voi, vaan minkäs teet, on vapaat heinät, pihatot ja jatkuva sula vesi, joista suurinta osaa ei aiempina talvina ole ollut ja silti pärjäsi vallan loistavasti takitta.

   Snuggyn huput oli käytössä keväästä alkaen, loimi elokuulta. Hupun ylimmät tarrat (siinä turvalla) on revitty/irronnut/rispaantunut kaikista pois, mutta muuten ei ole ollut tuollaista havattavissa.

   Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.