perjantai 30. lokakuuta 2015

Hevosen omistajuus -haaste

Raipe heitti minua mukavalla haasteella, jonka tekeminen onnistuu nytkin kun tallillakäynti on ollut aika vähäistä.

Haasteen tehtävinä oli valita neljä kuvaa, jotka kuvaavat sanoja luottamus, onnistuminen, epäonnistuminen ja todellisuus, sekä viidenneksi vapaavalintainen kuva siihen sopivalla sanalla. Ja tietenkin viiden henkilön haastaminen.


Luottamus.
Olisin voinut tunkea tähän minkä tahansa kliseisen laukataan-kaulanarulla-pitkin-metsiä -kuvan, mutta kun Koon kanssa luottamus on kaikkea muutakin kuin sitä, että tiedän sen jarrujen toimivan. (koska olen vahvistanut sitä satoja ja satoja kertoja) Ja yleensä ratinkin. Voin luottaa Koohon. Että se ei tee yhdellekään lapselle, koiralle, kissalle, tai ylipäätään yhtään kenellekään mitään pahaa ellei siihen ole oikeaa syytä. Että se tilanteen vaatiessa liimaa kavionsa maahan ja pysyy tasan sillä paikalla mihin sen asetan, kunnes saan muut tekijät haltuun ja kuntoon. Että sen kanssa on kenen tai minkä tahansa turvallista tutustua hevosiin, hoitoon, ratsastukseen, mihin vaan. Ja että ponikin voi luottaa minuun, siihen etten koskaan satuta sitä tahallani, että kuuntelen poninkin mielipiteitä eikä sen tarvi enää koskaan vaihtaa omistajaa.


Onnistuminen.
Tämä olikin sitten hankalin. Ihan vain siksi, että koen onnistuneeni Koon kanssa. Ihan ylipäätään, koko kokemus ja matka on ollut varsin onnistunut. Olen onnistunut saamaan ponin kuorestaan, ja siitä kehkeytynyt villiponikin on nykyään taltutettu. Ei ole tilannetta jossa olisin tuntenut onnistumista suurimmillaan, ei ole sanaa parhaiten tarkoittavaa kuvaa. Mutta ehkä tuolla EASEL-kurssilla demoillessamme tajusin sen, että ihan oikeasti olen onnistunut tämän ponin kanssa. Että meistä on ihan oikeasti tullut jotain, jotain hyvää.


Epäonnistuminen.
Tästä en voi muuta sanoa, kuin että jos hevosesi muuttuu radikaalisti huonompaan suuntaan muuton yhteydessä, vaihda tallia. Jos hevosesi on päivästä toiseen tyytymätön mennessäsi tallille, vaihda tallia. Jos maailman kiltein hevosesi potkaisee toiselta jalkaan murtuman, vaihda nyt herranjumala sitä tallia. Kunpa olisinkin kuunnellut ponia paremmin. Nyt olemme paikassa, jonka pitäjä sanoi ettei ole koskaan nähnyt näin rauhallista, kilttiä ja luottavaista hevosta. Kuulostaa ihan siltä Koolta jonka olen vuosikymmenen tuntenut, mutta oli kadoksissa pari kuukautta.Todellisuus.
Meidän(kin) tapauksessa kesäihottuma, jonka muistamiseen ei tähän aikaan vuodesta tarvi kyllä muistutteluja, on vain yksi niistä murhekryyneistä ja harmaiden hiuksien aiheuttajista. Niin paljon huolta, murhetta, stressiä ja ahdistusta tästä poninpidosta tulee. Sitten kaiken itkun keskeltä taivas selkenee, yhden päivän ajan kaikki on hyvin. Tallilta lähtee hyvällä mielellä, kaikki tuntuu sujuvan, ja taas hetken puhumme täysin samaa kieltä. Ja sillä yhdellä onnistuneella jaksaa aivan mahdottoman pitkälle.


Mahdollisuus.
Koon pito on niin mahdollistanut kuin estänytkin kaikenlaista poneilua. Ihan ensinnäkin tapasin netin ja erittäin oleellisesti Koon kautta aivan loistavan sakin ihmisiä -muiden muuassa sellaisen, jonka olin tuntenut netin kautta ehkä kuuden vuoden ajan, en koskaan tavannut, ja silti pystyin jättämään ponin hänen hoidettavakseen tunnin "perehdytyksen" jälkeen. Niin, ja Lauran, joka oli viimeisen vajaan vuoden verran aivan uskomattoman korvaamaton lisä tiimiimme -meillä on ikävä sinua! Olen tavannut hevosia, joihin tuskin olisin törmännyt jos en olisi siirtänyt ponia näiden hevosten kanssa samoille talleille. Viimeisimpinä, ja ehkä myös hevoshistoriani tärkeimpinä, Mailan uudelleennäkeminen sekä Sandraan tutustuminen. 

Olipas harvinaisen supermukava haaste! Olisin voinut tarinoida ties miten paljon jokaiseen, vaikka alkuperäinen tarkoitus oli kaiketi vain laittaa kuvat ja niille sanat? 

Haastan tähän ponin virallisen omistajan, (joka saa puolestani kertoa vaikka koirien omistamisesta jos ei ponista halua tarinoida) Sofian, Pauliinan, Anun sekä Minnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.