Olen törmännyt samoihin kysymyksiin samasta aiheesta niin useasti eri Facebook-ryhmissä (ja eräällä anonyymilla ruskealla foorumilla) että päätin kirjoittaa koko roskan pitkästi, mutta toivottavasti ymmärrettävästi ylös. Että millä kortilla saat kuljettaa millaista yhdistelmää, ja saako tällä autolla vetää tätä traileria.
Koo 22.6.2017 ja Malin 8.3.2019 trailereissa
Otetaan ensiksi termit haltuun. Omamassa on auton tai trailerin massa ilman ihmisiä, eläimiä, matkatavaroita tai kuivikepuruja -siis täysin tyhjä kulkuneuvo. Rekisteröity kokonaismassa kertoo, miten paljon auto tai traileri saa enimmillään painaa lastattuna. Nämä molemmat massat löydät rekisteriotteista tai esimerkiksi Traficomin sivuilta. Todellinen kokonaismassa taas on auton tai trailerin omamassa plus kaikki mitä kulkuneuvoon on sillä hetkellä lastattu.
Oman autoni massat Traficomin sivuilta. Kyseessä ei ole missään nimessä vetoauto, vaan järkevä käyttöauto 40 tuhannelle kilometrille vuodessa, jolla voi myös silloin tällöin vetää hevosta.
Taloutemme ei-todellakaan-vetoauton kokonais- (F.1) ja vetomassat (O.1) rekisteriotteesta.
Trailerin ja vetoauton rekisteröidyt kokonaismassat yhteen laskemalla saat selville, tarvitsetko yhdistelmän kuljettamiseen henkilöautoyhdistelmä, eli BE-kortin, ”pikku-E”, vai riittääkö pelkkä henkilöauton kuljettamiseen oikeuttava B-ajokortti. Rajahan on 3500 kiloa. (Korkeintaan 750-kiloista jarrutonta peräkärryä saa vetää B-kortilla henkilöautolla, vaikka yhdistelmän kokonaismassa ylittäisi 3500kg. En kuitenkaan tämän enempää kirjoita jarruttomista, koska sellaisella ei kukaan kuljeta hevosta. Tai jos kuljettaa, lopeta se heti.) Eli, jos sinulla on auto jonka rekisteröity kokonaismassa on 2000 kiloa (tyypillinen isohkon farmariauton massa) ja traileri, jonka rekisteröity kokonaismassa on niinikään 2000 kiloa (tyypillinen kahden hevosen kaksiakselinen traileri), tarvitset BE-kirjaimet ajokorttiisi vaikka traileri olisi tyhjä. B-kortillisena ajo-oikeutesi rajoittuu 3500 kilon yhdistelmään, ja tämä lasketaan aina tuon rekisteröidyn kokonaismassan mukaan. Tuolla samalla 2000 kilon farkulla saat kuitenkin vetää pelkällä B-ajoluvalla ns. 1,5 hevosen traileria, joka on rekisteröity korkeintaan 1500 kilon kokonaismassalle. B-kortilla BE-ajoluvan vaativan yhdistelmän ajamisesta ja siitä kiinni jääneenä tulee rikosnimikkeeksi ajoneuvon kuljettaminen ilman ajolupaa, eli on siis lain mukaan sama, kuin jos ajaisit linja-autoa ilman D-korttia.

BMW 320d E91 ja Ifor Williams Hb403 -hevostraileri. Auton kokonaismassa 2045kg,
trailerin kokonaismassa 1300kg = 3345kg = saat ajaa yhdistelmää B-kortilla.
Kun olet selvittänyt rekisteröidyistä kokonaismassoista millaista yhdistelmää saat kuljettaa, selvitätkin seuraavaksi todellisista massoista, saatko vetää autollasi suunnitelmissa ollutta traileria. Tähän tarvitset tiedon auton vetomassasta (löytyy niinikään rekisteriotteesta), trailerin omamassasta sekä lastattavan tuotteen (hevosen/hevosten + heinien ym) massat. Mikäli autollasi saa vetää 1500 kiloa ja trailerisi painaa 700 kiloa, jää kuormalle 800 kiloa, joka vastaa kahta isohkoa ponia tai yhtä pienehköä hevosta + shetlanninponia tai yhtä isoa hevosta. Trailerin kokonaismassalla ei siis ole mitään väliä tässä tilanteessa -vaikka auton maksimi vetomassa olisi 1500 kiloa, saa sillä vetää 2000 kiloon rekisteröityä traileria. Tällaisissa tilanteissa olen kuullut joidenkin poliisien sakottaneen ylikuormasta, mutta kyseessä on ollut asiaan perehtymätön virkamies. Mikäli olet saamassa sakkoja trailerin kokonaismassan ollessa suurempi kuin auton vetomassa (olettaen, että sinulla on ajolupa kyseiseen yhdistelmään), on sinulla oikeus vaatia poliisi todistamaan ylikuormaus punnitsemalla traileri. Sakkoja tästä ei siis pidä hyväksyä.

BMW 320d E91 & Christin kahden hevosen traileri. Auton kokonaismassa 2045kg, trailerin
kokonaismassa 2000kg. Tarvitset yhdistelmään BE-ajoluvan. Auton vetomassa 1600kg, trailerin
omamassa 750kg. Tähän yhdistelmään saat siis lastata 850 kilon edestä hevosta.
Huomaa kuitenkin, että et saa koskaan trailerin todellisella kokonaismassalla ylittää auton vetomassaa tai trailerin kantavuutta! Jos käytössäsi on 1,5 hevosen traileri, jonka kokonaismassa on 1300kg ja trailerin omamassa vie siitä 767kg (massat otettu eräästä Ifor Williams Hb403 -trailerista) saa sillä kuljettaa vain 533 kiloa painavaa hevosta. Tai jos käytössäsi on lava-auto 3000 kilon vetomassalla ja kahden hevosen traileri 2000 kilon kantavuudella, saa traileri painaa lastattuna korkeintaan tuon 2000 kiloa, vaikka auto vetäisi painavempaakin lastia.
Yo. esimerkin 1,5 hevosen Ifor Williams. Et siis voi kuljettaa tällä trailerilla isoa hevosta, koska traileri on rekisteröity melko pienelle kokonaismassalle. Tämänkin trailerin saisi rekisteröityä lähelle kahta tonnia, jolloin kyytiin voisi laittaa suuren työhevosenkin. mutta siinä tapauksessa sama yhdistelmä vaatisi BE-ajoluvan.
Allekirjoittaneen suositus on, että jokainen hevosia edes jotenkuten säännöllisesti kuljettava hankkii itselleen BE-kortin ja ihan vähintään 1500 kiloa vetävän auton. Sillä saat yhden ratsurotuisen hevosen laillisesti kuljetettua lähes millä vain 1, 1,5 tai kahden hevosen trailerilla.

Tekstin kirjoittaja on koulutukseltaan raskaan yhdistelmäajoneuvon kuljettaja ja käyttänyt tekstissä hyväkseen
Finlexin,
Traficomin ja
Ajokortti-infon sivuja, sekä kuljetusalan ammattipätevyyskoulutusta. Liikenneviraston sivuilta löydät myös vastaukset kysymyksiin
tästä ja
tästä. Tekstiä on täysin sallittua jakaa, mikäli joku bongaa keskustelun aiheesta, ja siellä yritetään jakaa väärää tietoa. Niin, ja toisin kuin usein luullaan, C-kirjain kortissa ei anna minkään sortin valtuuksia kuljettaa yhtään sen painavempaa yhdistelmää kuin pelkkä B-kirjainkaan. CE-ajoluvan hankkiessasi saat kuitenkin oikeuden ajaa myös BE- ja C1E-yhdistelmiä, ja se olikin suurin syy sille, että minusta tuli yhdistelmäajoneuvonkuljettaja eikä kuorma-autonkuljettaja.