torstai 18. joulukuuta 2014

Kengät vai ilman?

Psst, muistakaahan osallistua arvontaan!

Koo on taas kengällinen -vajaa 2,5 vuotta paljasjalkailua päättyi tänään. Tykkään kengättömyydestä, ihan tosissani tykkään, ja suhtaudunkin (paljaisiin) kavioihin suhteellisen intohimoisesti. Kengistä, etenkään hokeista en tykkää sitten alkuunkaan. 

... ja silti ponin kaviot näyttävät nyt tältä.

Miksi sitten päädyin tähän? Nykytalvet, etenkin kuluva, ovat olleet aivan surkeita. Vettä ja pakkasta vuoron perään, välissä ehkä muutama hiutale luntakin, ja taas jäätyy peilijäälle. Jos käy hassusti ja kaikki vesi on kadonnut tai niitä ei ole vielä ehtinyt tullakaan, jäätyy maa koppuralle. Lisää yhtälöön oikeastaan ulkona asuva poni, eikä mieluista vastausta ole olemassa. Ei ole bootseja, joita pystyisi pitämään vuorokauden ympäri pahimmillaan pari viikkoa putkeen ilman, että hiertävät (ruununrajan yli tulevat töppöset, esim. Cavallo Simple/Sport) tai tippuvat matkasta. (ruununrajan alle jäävät, esim. Easyboot Glove/Epic) Eikä ole bootseja, joita aamu- ja iltatallin tekijät laittaisivat tai ottaisivat pois, pesisivät ja kuivaisivat. Liimakenkiäkin koitin metsästellä, mutta niiden hinnat ovat taivaissa, "Tarkoitettu vain lyhytkestoiseen käyttöön (1vko) kerrallaan", asennuksesta on tehty rakettitiedettä tai ei ole tarpeeksi pieniä Koon sorkkiin, tai kenkiin ei saa hokkeja. Mikä siis on kenkien hyvä puoli? Hokeista saa pitoa, sekä säteen/anturan (mitä hevonen arkookaan, Koo arkoi säteitä nidien osuessa teräväksi jäätyneeseen maakimpaleeseen) ja maan väli kasvaa. Niin, ja niitä ei tarvi irroitella kuin kuukauden-parin välein.

Koo kohta 19v, kengätty viimeksi kolmisen vuotta sitten -päivän paras asiakas.

Entä kenkien huonot puolet? Hokkihaavat. Irtokengät. Tiedän useamman murtuman, joka on saanut syntynsä maahan jumittaneeseen hokkiin. Kaviomekanismin heikentyminen. (--> verenkierto heikkenee, liikkuessa tärähdys tulee niveliin ja jänteisiin kovemmin ym.) Valkoviivan ja seinämien haurastuminen. Ja yhä edelleen, ne hokkihaavat, joko itseensä poljettuina tai laumakavereihin potkittuna, ja ne irtokengät. Sekä tällaiselle tee-se-itse -miehelle tuo kengityksen hintakin on... noh, melkoinen. Kengätön kavio ei aiheuta läheskään yhtä suurta vahinkoa laumakavereihin, (tai ihmisen varpaille ja jalkapöydälle!) kavio pääsee levenemään ja pumppaamaan verta, seinämät, anturat ja säde vahvistuvat, yleensä muotokin alkaa lähes itsestään korjaantumaan. Kengätön kavio ei myöskään kerää pahemmin lunta, Koolle laitettiinkin kenkien päälle tilsakumit tätä ehkäisemään. Itse en näe mitään järkeä kengällisessä mutta kumettomassa kaviossa.

Lähitulevaisuuden viimeistä päivää kengättä, nyyh.

Entä jatkossa? Koo tulee olemaan kengässä maalis-toukokuulle, toivottavasti saan ne revittyä irti mahdollisimman pian ja poni saa hetken oleilla kengättä lumienkin vielä ollessa maassa. Tällöin lasku lumen alta paljastuviin kiviin ja kovien teiden tallustajaksi on huomattavasti pehmeämpi. Toivon, että ponin kaviot eivät tämän vuoksi heikkene, ja että se pärjäisi taas ensi kesän bootsitta. Jos Maila olisi omani, se olisi ehdottomasti kengätön ja käyttäisi nastabootseja lenkkeillessä. Sandralle taas bootsit eivät valitettavasti olisi edes vaihtoehto ponin omistaessa niin pienet kaviot, jotka etenkin takana ovat erittäin soikeat. Sandra on edelleen kengätön, joka taas valitettavasti näkyy ponin keskivartalossa -tätäkään ponia kun ei pysty näillä pohjilla liikuttamaan, eivätkä tammat enää liiku tarhassa läheskään yhtä aktiivisesti kuin hyvien pohjien aikaan. Sandrakaan ei kyllä aro tai muuten tarvitsisi suojaa jalkoihinsa, ainoastaan tämä liukkaus on kirjavan hidaste.


Tiivistettynä siis, että kengät vain tarpeen tullen (pakon edessä) ja aina jokainen hevonen ilman jos vain mahdollista. Itse asiassa tämä koskee osaltani kaikkea. Loimitusta; vain silloin kun hevonen tarvii, (Koolla tarve on kesällä ötököiden vuoksi ja koleilla syyssateilla, muuten nakuilee. Sandra loimitetaan myös vain sateellle.) kuolaimia ja mitä vielä. Suojittamista en itse ennen ymmärtänyt, mutta tämän katsottuani (tässä täyspitkä [47min.] versio, kumpikaan ei välttämättä sovi herkimmille katsojille) on Koo liikkunut aina suojitettuna käyntilenkkejä lukuunottamatta.

Kengät -mikä loistava tekosyy hankkia kerrankin oikean väriset suojat!

10 kommenttia:

  1. Kiitos tuosta videovinkistä, onpa mielenkiintoinen pätkä!

    On kyllä kurja tilanne, kun tällaisina talvina olosuhteiden pakosta hyväkavioiden ja muuten mainiosti kengättömänä pärjäävän joutuu laittamaan kenkään. Pahimmillaan hokkikengistä aiheutuu paljon murhetta, mutta joka tilanteeseen (ja joka hevoselle) bootsitkaan eivät vain sovi.. Samassa pakkoraossa ollut omankin hevosen kanssa aiemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos tulee vielä jollekin uutena tuo video. Kolahti kyllä itsellä ainakin kerralla takaraivoon!

      No näinpä, vaan eipä tässä auttais kuin muuttaa ponin kanssa Huippuvuorille jos kengättä haluais pitää. Tai seisottaa karsinassa, jossa se taas kuopii varpaat pilalle, kaiken muun haitan lisäksi. Toivokaamme helppoa kenkäkautta, ei kiitos yhtään reikien paikkausta tai irtokenkien metsästämistä!

      Poista
  2. Meillä on nyt ihan sama juttu... Tänään saa poni hokit alle, jos tulee lunta otan ne sitten pois. Helsingissä oli helppoa kun ei siellä mitään talvea viimevuonna ollut ollenkaan. Täällä on vaan peilijäätä... Meitä ei koppurainen maa haittaa ollenkaan, mutta jos reitti tarhaan+tarha on jäinen niin pakko noi on vaan ponille laittaa :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi höh. :( Niin tyhmää, kun Violakin pärjäis muuten niin hyvin ilman. Meillä on just nyt lunta, mutta en kyllä voi luottaa että ne pysyis...

      Poista
  3. Mulla on niin samoja ajatuksia kengättömyydestä "kengät vain tarpeen tullen (pakon edessä) ja aina jokainen hevonen ilman jos vain mahdollista." Hyvä postaus, oon ollu nyt niin iloinen kun moni on kirjoittanut tästä, siis bloggerin lukulistalla on kengättömyys -otsikoita :D

    Olipa yllätys nähdä Koon kaviot kengässä, se on aina jotenkin yhtä outoa, ja silti nuo on niin hirveen kätevä keksintö... Meillä viime talvi oli yhtä helvettiä ja jos oisin syksyllä tienny että kelit ei parane koko talvena niin oisin hokkikengittäny jo syksyllä. Nyt on täällä sitävastoin ollu minusta hyvät kelit, tai tarpeeksi hyvät jotta on pärjännyt tarhamatkat hiekoituksen turvin ja liikutuksessa sitte hokkibootsit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, mä luen vissiin edelleen liian vähän blogeja, kun tästä aiheesta oon postauksen lukenu viimeksi... yli vuosi sitten? :D

      Ja joo, en tiedä totunko enää noihin sorkkiin, ihan kamalat monsterikengäthän nuo on. :') Ja niin oli pienet sievät kintut ponilla. Mut joo, ois saanu aiemmin lyödä kenkään, vaan haaveilin kunnon talvesta kunnes todellisuus iski kasvoille. Liikutusalustojen liukkaus ei edes haittais, sit oltais liikkumatta tai hankittais bootsit, mutta tarhata kyllä haluan... :/

      Poista
  4. Tää liukkaus on kyllä niin kurjaa :( Omat ponit ovat kengättä kun niitä liikutetaan niin vähän, harmi vaan voi jäädä joululomakin hyödyntämättä ponien liikutuksen osalta.. Kengätkin meillä oli silloin kun Telmaa treenattiin aktiivisemmin (ajettiin lähes päivittäin joka toki kuluttikin jo kavioita) mutta kengättömyys on kyllä kivempi :) Varsinkin kukkarolle kun vuolen yleensä itse ponien kaviot! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookin olis saanut jäädä kengättä jos vaikuttais vaan liikutukseen, mutta kokopäivän (tai vuorokauden ympäri) tarhailusta en luovu. Niin, ja sehän oli myös elämänsä aktiivisimman kisakesän kengättä ja silti sai vuolla viikottaim, mutta tokikin kavioiden kuluminen ja kasvaminen on yksilöllistä. :)

      Se on kyllä hyvä jos ite osaa ja uskaltaa vuolla! Ei tuu pitkiä välejä, ei tarvi ootella ja metsästellä ammattilaisia ja tosissaan kukkarokin tykkää. ;)

      Poista
  5. Niin se vaan menee, että kengättömyys ei aina onnistu. On minusta kuitenkin hyvä, että et yrittänyt vain sinnitellä ilman kenkiä. Ihmettelen, miksi ihmiset mieluummin seisottavat hevosia 24/7 bootsit jalassa kuin lyövät kenkään, bootsithan ovat kamalan hautovat ja voivat hiertääkin.

    Minä olen koko syksyn arponut kengitysasiaa. Kun maa jäätyi muutamaksi päiväksi, päätin, että kengät on pantava, mutta sitten on ollut taas mutaa ja poni on ollut kengättä. En ole sinänsä kengitystä vastaan, mutta ilman kenkiä vammautumisriski on kuitenkin huomattavasti pienempi ja kavion iskunvaimennus toimii paremmin. Lisäksi on toki kätevää, kun voi itse vähän huoltaa kavioita. En osaa vuolla, mutta raspilla sipaisen melkein viikoittain, kun ponin kavionkasvu on nopeaa ja kaviot kuluvat huonojen jalka-asentojen takia vinoon.

    Itse inhoan suuresti bootsien kanssa pelaamista ja poni myös. Siksi voi olla, että kengitytän jossain vaiheessa kuitenkin, kun käyttö lisääntyy. Lisäksi noin pieniin kavioihin on tosi vaikea löytää sopivia bootseja, ei sekään ole turvallista jos bootsit pyörivät ja irtoilevat.

    Liimakenkävaihtoehtoakin mietin, mutta sitten rupesin miettimään, mitä kaikkia myrkkyjä liimasta mahtaa poniin liueta, ja päätin, että joko kengättä tai sitten perinteinen kengitys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti olisin lyönyt kenkään jo kuukausi tai kaksi sitten, jos vaan olisin tiennyt ettei kunnon talvea ole tulossa. (paitsi tietenkin nyt, kun kengät laitettiin...) Ympärivuorokautisen bootsittamisen vielä ymmärtää jos kyseessä on lyhyt aika, mutta tällasena aikana minkä pituutta ei voi tietää se on kyllä mahdoton ajatus. Ymmärrän kyllä sinällään bootsittajiakin, kun eihän nuo kengät kivat ole. (nimimerkillä taas tänään juoksin ympäri tarhaa irtokenkämetsällä -ei tosin onneksi Koon popo. Ja pari päivää sitten paikkailin hokkireikää.)

      Bootseja en ole koskaan itse käyttänyt, kaverin hevoselle laittanut muutamaan kertaan, vaan siinäpä se. En siis tiedä, miten kauan olisin niiden kanssa jaksanut säätää. Mutta joo, sopivien bootsien etsiminen on ihan kiva homma sekin.

      Vaikka kuinka kukkahattu ja luomuhörhelö olen, en jaksaisi liimamyrkyistä välittää. Johonkin täällä kuitenkin kuollaan. :D

      Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.