sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Mietteitäni hevosen pidosta, osa 1; Elinolosuhteet

Heti ensialkuun varoitan, että tästä voi tulla (ja mitä luultavimmin tulee) ihan järjettömän pitkä. Ja sekava. Ja täynnä minun mielipiteitäni, joista keskustelu on täysin sallittua, mutta nokkiinsa ottaminen ei. Tai mikäs minä olen sitä kieltämään, jos joku välttämättä haluaa. Tungin sekaan myös pitkälti omia kokemuksiani, mitä nyt näiden vajaan kahdeksan vuoden hevosen omistamisen aikana olen kokenut -joskin mukaan lyöttäytynee muutama hoitohevosesimerkkikin. Joudun jakamaan tämään x osaan, en vielä osaa sanoa osien määrää.

Törmäsin tänään Facebookissa erään koiramme kasvattajan jakamaan kuvaan, josta sain nyt iltayöllä ihan järjettömän innostuspuuskan kirjoittamaan tätä postausta, jota olin jo kauemman aikaa suunnitellut ja vatvonut ja pohtinut päässäni. Kyseinen kuva on siis tuossa alla, ja selitän sen omalta osaltani myöhemmin.

Kuva kopioitu Facebookin A Peaceful Warrior-sivulta.

Kuten ehkä osa, mahdollisesti useampikin, blogin lukijoista on huomannut, en välttämättä ole se tyypillisin hevosihminen, saatika hevosen omistaja. Hevoseni on aika pitkälti raudaton, se ei syö mitään täysrehuja, se viettää harvoin aikaansa suljettuna talliin, sitä käsitellään pitkälti erilailla entä useimpia hevosia, ynnä muuta.

Aloittakaamme ihan ensimmäisenä osa-alueesta nimeltään elinolosuhteet, joka on nätisti kuvitettu puhelimeni kätköistä löytyneillä räpsyillä. Kyseessä ei ole mielestäni se tärkein asia, mutta kyseinen asia on ollut mielessäni viime päivien aikana enemmän kuin mikään muu osa-alueista. Ihanteellisin tilanne olisi, kun hevonen saisi elää ympäri vuorokauden ja ympäri vuoden samassa, toimivassa pihattolaumassa, ja vieläpä vuodesta toiseen. Poistaessani ruusunpunaiset lasit silmiltäni, totean, että tuohan on lähes mahdoton toteuttaa, ellei omistajalla ole äärimmäisen hyvä ja onnellinen tilanne saadessaan pitää hevosia omalla pihallaan.
    Olemme Koon kanssa olleet vuokralaisina kolmella tallilla vajaan kahdeksan vuoden aikana, joista jokaisella on ollut melkoisen suuri hevosten vaihtuvuus. Esimerkiksi nykyisellä tallilla olemme olleet 28.11.2010 lähtien, eli vajaan kolme vuotta, ja jo silloin tallilla olleista hevosista ainoastaan Papi asustaa edelleen saman katon alla. Jos jakaisin tallilla asuneet hevoset tasan jokaiseen jäljelle jääneeseen kuuteen karsinaan, (yksi karsina Koolle, yksi Papille) olisi jokaista karsinaa asuttanut noin neljä hevosta näiden kolmen vuoden aikana. Ja lähestulkoon sama tulos olisi ollut edellisellä viiden hevosen tallilla, ja sitä edeltäneellä nelikymmenkarsinaisella tallilla.

Koo ja kaverit matkalla kentälle perjantaina

   Viimeiseen kolmeen vuoteen Koo ei turhan paljoa ole karsinoitansa asuttanut, joten vieruskavereiden vaihtuminen ei juurikaan sitä ole häirinnyt. (sivuhuomautuksena, että myös ponin karsinapaikka on vaihtunut kolmen vuoden aikana neljästi) Valitettavasti ponin lauma on kuitenkin vaihtunut vähintään viidesti näiden vuosien aikana, vaikka kuinka olen koittanut pitää ponin tarhatoverit muuttumattomina. Vasta viime vuodenvaihteesta lähtien kolmipäinen laumamme on pysynyt täysin samana, jos Likan muutaman päivän vierailua loppukesältä ei lasketa mukaan. Ensimmäisellä tallilla ollessamme ponin tarhakaverit vaihtuivat noin kerran kuukauteen, eikä toisellakaan tallille juurikaan sen pidempään samalla lailla hevosia tarhattu.
   Lauman toimiminen on aivan äärimmäisen tärkeää. Ketään ei saa simputtaa, hevosten on tultava toimeen kaikissa tilanteissa ja kyettävä syömään tarvittaessa samalta kasalta. Laumassa on aina korkeimmalla arvoasteikolla varustettu hevonen, (Koon laumassa Papi) ja myös alimmaisen osuuden täyttävä. (joka on Koo) Tätä asettelua taas ei normaalissa arjessa huomaa mitenkään muuten, kuin että Koo väistää kaikkia, ja Papi turvaa punaruunikoiden selustan vaaran uhatessa. Hevoset väistävät ja väistätyttävät toisiaan vuorotellen, ja Kootakin väistetään, kun se tarpeeksi raivostuu. Tämä kolmikko on ensimmäinen lauma, (ja uskokaa tai älkää, erilaisia kokoonpanoja näiden kahdeksan vuoden ja kolmen tallin ajalle mahtuu PALJON. Aivan liikaa.) joka ihan oikeasti toimii. Jotain kertoo se, että voin hypätä arvoasteikossa ylimmän, alimman tai keskimmäisen selkään, ottaa jäljelle jääneet riimut päässään käsihevosiksi, ja lähteä kiertelemään pitkin kyliä pelkäämättä sitä, että hevoset riistäytyisivät hallinnasta (muusta syystä kuin säikähtäminen) tai alkaisivat potkimaan toisiaan. Voin myös laittaa kaikki kolme samalla pesupaikalle seisomaan, harjata ne vuorotellen ja kulkea kätevästi hevosten välistä, takaa ja alta ilman vaaratilanteita. (muusta syystä kuin säikähtäminen) Tietenkin myös hevosten luonteet, käsiteltävyys ja koulutus vaikuttavat, mutta parhaitenkaan koulutetut hevoset eivät ole käsiteltävissä jatkuvasti yhdessä, mikäli niiden keskeiset välit eivät ole kunnossa.

Koo vahtivuorossa kevään kurakeleillä

   Pihatto taas... Noh, en vain tiedä mitään sen parempaa paikkaa hevoselle elää, kuin asiallinen pihatto. Tässä täytyy kuitenkin ottaa huomioon lauman toimiminen; huonossa laumassa ei varsinkaan sen pahnan pohjimmaisen ole hyvä elää, etenkään vuorokauden ympäri vailla omaa paikkaa, mihin mennä hengähtämään ja muilta piiloon. Ja ei, ei ole yhtään sen parempi pitää hevosta 2-20 tuntia huonossa laumassa, ja loput yksin karsinassa. Hevosilla tulee etenkin huonommin toimivassa laumassa olla niin paljon tilaa, että jokainen voi vetäytyä omiin oloihinsa halutessaan. Pihattoon kuuluu myös olennaisesti valettu lattia, toimiva kuivitus joko patjalla tai ilman, riittävä ilmanvaihto, sekä luonnollisestikin veden- ja tuulenpitävyys, sekä ötökkäsuojana toimiminen. Mikään pariseinäinen lato ei siis ole missään nimeessä asiallinen pihatto.
   Tarhassa, oli se pihattotarha tai vain päiväkäytössä oleva, tulee olla lääniä. En ole ikinä ymmärtänyt, enkä tule ymmärtämäänkään niin kutsuttuja sokerikuutiotarhoja, noin 10m x 10m aitauksia. Kaksi kertaa tuon kokoinenkaan ei ole minkään kokoinen oikeastaan millekään hevoselle, sillä mielestäni hevosen tulee halutessaan pystyä laukkaamaan tarhassa pitkää, rentoa laukkaa suoralla uralla. Vaaleanpunaisten hattaraunelmieni tarhassa olisi myös kuiva, napakka ja monipuolinen pohja -poistaessani lasit näen syyssateiden runteleman peltopohjan, joka päivä päivältä tallautuu yhä enemmän mutamössöksi.
   Minä en itse ymmärrä millään tavalla hevosten lyhyitä tarhausaikoja. Minulle on aivan turha väittää, että hevonen ei voi olla yli neljää tuntia pihalla, koska se haluaa sisälle. Minäkin haluan kello kahden jälkeen koulusta kotiin, koska olen tottunut siihen. Jokainen Kivarin hevosista haluaa pihalle syötyään aamuväkirehunsa, koska ovat tottuneita siihen, ja tietävät saavansa heinää tai laidunruohoa pihalle päästyään. Koo haluaa iltaisin sisälle, koska on tottunut syömään iltaruokansa tallin käytävällä, ja syötyään kuppinsa tyhjäksi ilmaisee jo haluavansa takaisin pihalle, se on nähkääs tottunut siihen! Saan kuitenkin korkeintaan kahdessa päivässä muutettua Koon rutiinit niin, että iltaruuat syödäänkin pihalla, eikä se käy tallissa ollenkaan -eikä sinne haluakaan. Kivariin on tullut hevosia ties mistä "kaksi tuntia tarhausta päivässä"-kaupunkilaistalleista, ja niistä ihan jokainen on korkeintaan viikossa tottunut siihen, että pihalle mennään aamukuuden ja -kahdeksan välissä, ja sisälle tullaan iltaseitsemän ja -yhdeksän välissä. Viimeisimpänä tulokkaana Veeran uusi ylläpitohevonen, joka aluksi huuteli neljältä, että eikö jo voisi päästä talliin, ja korkeintaan kahden viikon päästä hain sen, täysin rauhallisen ja hiljaisen tamman, talliin vähän ennen yhdeksää.

Hepat edelleen päivätorkuilla, Koo vahtii edelleen, ettei kukaan tule syömään heiniä.

Entä oman hevoseni elinolosuhteet? Poni elää katoksettomassa tarhassa, (kesäisin tarhassa, josta vapaa kulku laitumelle) vuorokauden ja vuoden ympäri, lähestulkoon säällä kuin säällä. Huonojen säiden jatkuessa se viettää joko öitä tai päiväseltään joitain tunteja karsinassa "lepäämässä", joskin se vain pyörii ja pörrää siellä tunnista toiseen, rauhoittuen ehkä hetkeksi syömään. Miksikö poni ei asu sitten suoraan pihatossa, kerta sen terveydentila pihalla elämistä vaatii? Kun täällä ei sellaisia pahemmin ole.
    Se elää vielä huomisen päivän toimivassa laumassa, kyllä. Sen jälkeen eroitan hevoseni laumastaan, ja siirrän sen elämään yksin pienempään, joskin parempipohjaiseen tarhaan. Kolikossa on aina toinenkin puoli, ja jouduin punnitsemaan vaihtoehtoja. Pidänkö hevoseni, joka on elänyt useita vuosia yksin, ei ole mitenkään päin läheisriippuvainen, ja joka nauttii omista oloistaan, edelleen tuossa laumassa. Laumassa ollessaan en pysty ruokkimaan sitä aamuisin ja päivisin itse, joten on järjettömän suuri riski, että hiekkaa keränneen ja jo kipeämahaisen ponini aamu- ja päiväheinät nakattaisiin suoraan mutaiseen maahan. Yksin eläessään voin verkottaa ja häkittää ponin kaikki heinät, täten pitää ne pois maakosketuksesta, joka taas vähentää maa-aineen kulkeutumista suolistoon, ja se puolestaan helpottaa ponin oloa ja vähentää kipuja.
   Ja voin sanoa, että tämän päätöksen tekeminen ei todellakaan ollut helppo. Joudun juoksemaan tallilla useaan kertaan päivässä, ja hevoseni on vain aitojen läpi kosketuksessa kavereihinsa. En vain enää jaksa katsoa sitruunan nielleen ponin ilmettä jos herran mahaan kosketaan, enkä jatkuvaa haukottelua. Tosin, se eli myös viime syksyn yksin, ja kokeiltuani silloin ponille kaveriksi aiemminkin samassa tarhassa elänyttä ponia, ilmaisi Koo selvästi kaipaavansa omaa rauhaa.

Aikalailla koko elämä on täynnä valintoja, ja saadakseen jonkin hyödykkeen on jostain luovuttava. Näin on myös hevosen omistamisen kohdalla; jos haluat hevosellesi mahdollisimman hyvän elämän, joudut joko itse tai hevonen joutuu luopumaan tai joustamaan jostain.

Millaisissa oloissa sinun hevosesi elää? Miten muuttaisit oloja? Mitkä ovat sinun mielestäsi ihanneolosuhteet hevoselle? Haastan kaikki hevosten omistajat (miksei vaikka vuokraajat tai hoitajatkin!) kertomaan joko lyhyesti tai pitkästi, joko kommentteihin tai omaan blogiinsa postaten!

17 kommenttia:

  1. Yksisarviseni asuu kukkaisniityllä yhdessä muiden yksisarvisten. Yksisarvis joukko laukkaa pitkin loputonta kukkaisniittyä. Yksisarviset on parhaista, ja minä. <3333333 T: Rakas yksisarvisystäväsi Sohvindo ! PS: ei tartte julkasta tätä kommenttia jos et väkisin tahdo <3333333

    VastaaPoista
  2. Loistokirjoitus, voin allekirjoittaa jokaisen sanan <3! Etenkin tuo tottuminen, voih, niin TOTTA.

    Itse haluaisin että hevoseni voisi elää ympäri vuoden samoissa oloissa kuin talven, eli pihatossa ja isolla pellolla.. En ymmärrä enkä tule koskaan ymmärtämään karsinoita hevosen "kotina" enkä noita 10x10 tarhoja. Pihattotallien yleistymistä odotellessa..

    VastaaPoista
  3. Sohvi, en tiennytkään että sulla olis ykssarvinen, vaan niin sitä oppii uutta vanhoistaki tutuista!

    Ja Bessie, älähän mitään... Aivan järjetöntä nuo minitarhat, saatika karsinaeläjät. Vaan voit kuitenkin taputtaa itseäsi olalle ja todeta, että Skinny asuu aivan loistavissa olosuhteissa edes osan vuodesta! :) Kaikkea ei voi vaan saada, ja todellakin, pihattojen yleistymistä odotellessa...

    VastaaPoista
  4. Meidän vanhusheppa on elellyt onneks samalla tallilla jo kymmenisen vuotta ja vaikka ihmisille puitteet ei aina ole mitä parhaimmat niin Nopsun on siellä mielestäni ihan hyvä olla, kun käytössä on läpi vuoden suuret tarhat ja laitumet, ja yöt ollaan ulkona mahdollisimman aikaisin keväästä ja pitkälle syksyyn. Tää meidän 30-vuotias vaan on niin kylmänarka nykyisin, että öiden kylmetessä se on otettava sisään kun mitään lämmitettyä pihattoa ei ole laitsalla tarjolla. Mutta kun omistaa bronkiittia sairastavan hevosen niin sen kyllä välittömästi huomaa jos hevonen seisoo liikaa tallissa.

    Laumadynamiikan tärkeyden oon kyllä huomannut kun jouduin yhden kesän katselemaan touhua, jossa todella dominoiva ruuna tuli laumaan ja piti muut ruunat kovassa kurissa. Siinä vaiheessa suututti ihan mielettömästi kun tallin omistaja tokaisi, että ne on vaan hevosia, kyllä ne tulee toimeen, kun minä katsoin itku kurkussa vierestä miten se raivopää juoksutti mun ikivanhaa hevosparkaa ympäri laidunta ihan läkähdyksiin. Eikä suostuttu jakamaan laumaa kahtia jotta muut ruunat olis saaneet rauhan.

    Onneksi nyt laumassa on ihana tunnelma, hevosten keskelle uskaltaa mennä istumaan kameran kanssa ilman että tarvii pelätä että joku hyökkää päälle tai loikkaa syliin turvaan.

    Tällasia asioita on ihana pohtia ja lukea, tykkään! Ja aina mulla tulee se sama järkytys että miten kauaksi mistään luonnollisesta tai maalaisjärjestä on niin monet ajautuneet kun puetaan hevoset kolmeen takkiin parin tunnin postimerkkitarhassa seisoskelun ajaksi ja sitten pidetään ne siellä karsinassa tallitoppiksiin käärittyinä 20 tuntia vuorokaudesta, sairasta!

    VastaaPoista
  5. Suurkiitos pitkästä kommentista, olipa mukava lukea!

    Teidänkin tilanne ja elinolosuhteet kuulostavar erittäin kivalta -ei se loppujen lopuksi mitään ihan kamalia muutoksia vaadi, että hevosella on edes vähän paremmat olosuhteet. Jo tuo kesäaikaan yötäpäivää ulkoilu vaikuttaa paljon! Huomaa meidän tallin jalkavaivaisistakin, milloin ovat seisseet puoli vuorokautta sisällä, ja milloin taas viettäneet yönsäkin pihalla. Ja tietenkin on katsottava hoito ja ulkoilu myös hevoskohtaisesti, kuten teettekin. :)

    Tuo on niin kurjaa, jos tallin omistaja ei tajua hevosten omistajien huolta laumasta. Meilläkin on useampaan otteeseen ollut surkea lauma, jossa joko oma ponini on ollut yleisenä nyrkkeilysäkkinä, tai joku hevosista on systemaattisesti suorastaan rääkännyt kaikkia laumalaisia. Toissa kesänäkin omani yritettiin survoa kahden mielipuolen kanssa samalle laitumelle, mutta koska tiesin, että se olisi todellakin ollut siellä vain potkupallon virassa, kieltäydyin ankarasti ponin siirrosta ja se sai pysyä samassa laumassa, missä oli talvenkin viettänyt. Edellisellä tallilla tätä tapahtui muuten usein, viimeiset puolitoista vuotta poni oli erossa parhaasta ystävästään ja oli tallin omistajan hevosen nyrkkeilysäkkinä. :(

    En toivu tästä järkytyksestä ehkä koskaan, miten ihmiset voivat todellakin olla näin vieraantuneita maalaisjärjestä ja edes pienestä hitusesta luonnollisuutta!

    Oli muuten pakko käydä etsimässä blogisi käsiini, ja kaivamassa tuosta kolmikymppisestä kuvia. Ja taas yksi "onks sen rekisteripapereissa painovirhe?"-hevonen lisää, aivan upean näköinen vaariheppa!

    VastaaPoista
  6. Äsken tuli joku server error. Eli oisin korjannu aiemman kirjoiusvirheeni. Toivoisin siis että voisi elää samoissa oloissa koko talven kuin mitä nyt asuu kesän (meillä kesä-loka).

    VastaaPoista
  7. Näin ajattelinkin sun tarkottaneen. ;)

    VastaaPoista
  8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  9. Jee, lisää romaanikommentteja! :D

    Mutta aivan totta turiset, huono tallin omistaja tai talliporukka saa koko hevosen omistamisen tai hevostelun ylipäätään ihan äärimmäisen epämiellyttäväksi. Tarhaaminen on oikeasti yksi käsittämättömimmistä asioista ikinä! Miten se on tallin omistajalta pois, jos hevonen on pihalla kauemmin? Karsinan siivous on helpompaa, talli-ilma pysyy parempana, pölyt ehtii laskeutua, ja muutenkin. Toki joo hevonen pitää taluttaa tarhasta talliin, mutta siinä nyt ei kauaa mene -ja jos menee, olisi omistaja suunnitellut tarhojen ja tallin paikan paremmin...

    Me ollaan myös asuttu jokunen vuosi varsin samanoloisella tallilla, ja voin sanoa, että niitä vuosia oli todellakin jokunen liikaa. Kun olis vaan tajunnut, oltais lähdetty paljon aiemmin muualle! Mutta sitä vaan ajateltiin, ettei haluta stressata ponia vaihtamalla tallia jne, vaikka tuo on nykyhevoseksi vaihtanut ihmeen vähän talleja meillä ollessaan. Nuo ihan järjettömät säännöt, kuten tuo pakko käyttää turparemmiä jne, on jotain niin käsittämätöntä! Tallilla, jossa oltiin, oli esimerkiksi kollareissa ratsastaminen kiellettyä. Siis... mitä?!

    Mutta ihan mielettömän kiva kuulla, että te ootte löytäneet sekä hevoselle että teille mukavan paikan! Ollaan ainakin opittu kantapään kautta, miten huono talli, tai omistaja, tai porukka, vaikuttaa koko hevosharrastukseen. ;)

    VastaaPoista
  10. Hapis asuu pihatossa ja sellaiseen se muuttaa tämän jälkeenkin. Ei viihdy enää karsinassa. Ei edes yöllä/pakkasella/myrskyllä tai edes seuran kanssa. Toisaalta vaikea sanoa olisiko tilanne eri, jos oma lauma olisi myös samassa tallissa, kun jos tuo nyt on joskus yöpynyt karsinassa niin oma lauma on tietysti aina ulkona.

    Meillä on hyvä pihattorakennus, mutta muuten olosuhteissa on vähän parannettavaa. Ainahan niissä on. ;) Tarha olisi hyvä salaojittaa, ja pohja saisi olla vaihtelevampi eli olisi kiva jos olisi puita tai muuta vitikkoa ja tarha voisi olla 4:lle hepalle vähän suurempi muutenkin.

    Nykyinen lauma on varsin sävyisä, mutta meilläkin porukka vaihtuu pari kertaa vuodessa. Tähän mennessä lauman kokoonpano on vaihtunut täysin (eli Hapis on ainut jäsen alkuperäisestä laumasta) noin kerran kahdessa vuodessa, mikä on melko masentavaa, kun ajatellaan, että hevosilla voi mennä parikin vuotta, että tutustuvat kunnolla. :/

    Lisäksi haluaisin, että tyypit saisivat heinänsä pienisilmäisistä heinäverkoista, että syötävää riittäisi paremmin pitkin päivää. Tällä hetkellä viettävät mässyorgioita 3 krt päivässä.

    Itse olen kolmen hevosen kokemuksen perusteella pihaton kannalla, vaikka myönnän toki, että kaikille se ei sovi. Mielipidettäni puoltaa ilman laatu, vapaan liikkumisen mahdollisuus, laumaelämä ynnä muut perinteiset pihaton edut. Lisäksi tää nykyinen pallukka on tehnyt totaalisen selväksi, että hän ei muualla viihdy ja pitää saavutetuista eduistaan kiinni tiukasti, vaikka asuikin ennen minulle tuloaan ainakin pari vuotta onnellisesti karsinassa.

    Ja noh... kuten aiemmin sanoin, niin olosuhteista löytyy varmaan aina parannettavaa, mutta kun heppa vaikuttaa tyytyväiseltä, niin kaiketi omistajankin on siihen tyydyttävä. Eikä täällä nyt tunnu niin paljon olevan noita vaihtoehtoja, että kaiketi nykytilanteeseen pitää olla oikeasti tyytyväinen, kun tallinpitäjän kanssa homma toimii ja talliporukkakin huolehtii pääosin omista hommistaan eikä sekoa muiden puuhiin. ;)

    VastaaPoista
  11. Kiva, että sinäkin jaoit näkemyksen, kokemuksen ja mielipiteen asiasta! :)

    Saman olen huomannut karsina-asumisen kanssa; kun kerran ulkoilun makuun pääsee, niin eipä siitä enää pois ole helppoa, tai varsinkaan stressitöntä, päästä. Hevonen kun ei tosiaan tiedä paremmasta, niin tyytynee vaikka siihen 20h/vrk karsinaelämiseen, mutta jos joskus pääseekin elämään hevose elämää, ei tuo enää maitakaan. Koo on nimittäin samanlainen, mutta sille ainakaan ei riitä se, että koko muu lauma + talli on karsinoissa. Pyörii, hyörii, pörrää ja ihan selvästi stressaa sisällä (karsinassa) oloa. Käytävällä se voi kuitenkin seistä vaikka kolme tuntia, eikä tunnu missään! :D En tiedä, siinä se on periaatteessa koko ajan käskyn alla, sillä en edelleenkään harrasta ponin kiinnisitomista, niin ehkä se tallissa seisominen tuntuu "tärkeämmältä", kun ponilla on koko ajan muka tekemistä..?
    Aivan varmastihan tuon saisi taas totutettua karsina-asukiksi, mutta minulla ei ole mitään mielenkiintoa eikä tarvetta sitä kohtaan, kun selvästikään ei kärsi pihalla olosta. On ihan muutama kerta, kun poni on ilmaissut haluavansa jäädä talliin, mutta silloinkin on ennemmin tai myöhemmin alkanut pörrääminen.

    Kaikestahan löytyy aina tietysti jotain parannettavaa, mutta teidän tilanne ainakin vaikuttaa varsin hyvältä. Ja joo, ihan äärettömän masentavaa tuon ystävyyssuhteen muodostamisen lisäksi on se, että ne suhteet eivät katoa mihinkään. On kieltämättä ollut vähän haikeaa käydä maastoilemassa entiseltä tallilta tutun ponin kanssa, joka oli Koolle hirmu tärkeä, ja josta tallin omistaja ponin viimeisiksi vuosiksi erotti. Ensimmäisellä kerralla tuntui, ettei ponien kuulumisten vaihtaminen lopu koskaan!

    Heinäruokailu on kyllä hirmu hankala. Tai kun se ei edes ole hankala! Minäkin olen yrittänyt tuolla puhua, että voitaisiinko viritellä tasoja, häkkejä tai verkkoja hevosille, jotain on joskus luvattu mutta... Ja kun ihan oikeasti slow feeding ei tekisi pahaa yhdellekään tallin hevosista. Koo on nyt verkkohäkkiheinällä, mutta se taas vaatii laumasta erottamisen -huoh... Minulla kun ei ole välineitä (hokki)kengällisten tovereiden ruokkimiseen, ja joutuisin tuolloin ruokkimaan kolme hevosta aamuisin ja päivisin, sekä Koon iltaisin, koska ei kukaan alkaisi verkkoja täyttämään/vaihtamaan.

    Välillä ihan harmittaa, kun ei silloin Hapiksen laumaan liitytty, mutta täältä sinne kulkeminen ilman autoa, mopoa tai edes pyörää on kovin hankalaa... Täältä päin kun ei todellakaan turhan paljoa vaihtoehtoja löydy! Kaiketi minunkin on oltava vain varsin tyytyväinen nykyiseen paikkaan, sillä tallin omistajalle on aivan se ja sama miten omani hoidan; on ok, että hoidan sen itse, on ok, että se harvemmin on kiinni missään ja milloinkaan, eikä haittaa muutenkaan varusteiden vähyys. Muilla vuokralaisilla vaan tuntuu olevan sitä (minua) vastaan vaikka ja mitä, mutta antaa olla, kun eipä se oikeastaan niiden asia ole. Vaaratilanteita ei aiheudu, eikä enää ponista yhtään mitään lisätaakkaa muille...

    Kiitoksia pitkästä ja mukavasta kommentista! :)

    VastaaPoista
  12. Sie oot naine hyvä kirjottamaa! Jäin koukkuu sun blogiin nyt vaik oon ties kui monta kertaa lukenu... Varo kommenttirysää jos innostun enkä nukaha tähä!

    No siis, tammat elää about huhti-toukokuusta tonne marraskuuhun jos vaa kelejä piisaa 24/7 pihalla, katos on joka tosin nii vanha että tuuli tulee lautojen välistä sisää mut katto on sentäs ehjä. Tallikaudella ne on 20-21 aamu viiteen tai kuuteen sisällä ja eiku pihalle taas. Koha joskus rikastun ni sitten rakennetaa nykysee katoksee kunnon seinät ja muutetaan se kokonaan pihatoks - näppärää ja saa mursutammaki retkottaa pihalla nii että tympäsee!

    Ihanneolosuhteet, hmmh. Paljon ulkoiluu - mahollisimman vähän tallissa happanemista! Iiiiiso tarha ja kesäsi mahollisuus päästä vehreelle laitumelle! Ja kuiva ruokapaikka ois aika kova sana tosin eihä se iha aina kuivana kestä mutta koha etes melkein ettei heinii tarvii veestä ja paskasta syyä. Vapaa heinäki ois ok jos tallissa ei asuis elukkaa joka hotkasee heinäpaalin silmänräpäyksessä ja sen se on näkönenkii... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahaha voi kiitos Pinja! :D Ja kommentoida saa aina, et tiiäkkään minkä kiljukuoron alotin kun näin että joku on kommentoinut!

      Varsin hyvältä ja kivalta kuulostaa teiänkin tammojen elämä -ja varsinkin mahdollisesti tulevat muutokset. :) Ja tärkeintä ainakin mun mielestä on kuitenkin loppujen lopuksi se, että omistaja tajuaa ja tiedostaa, mikä on hevoselle tärkein. Kaikkeen ei voi aina vaikuttaa ja harvemmin saa täydellisiä elinolosuhteita aikaan, mutta jo se, että asioita pohtii, on paljon.

      Kiitos kovasti kommentista! :)

      Poista
  13. Oma hevoseni asuu tallissa. Yöheinät ovat isot ja karsinassa on paljon kuiviketta. Heppa ulkoilee kokopäiväisesti rauhallisen tarhakaverin kanssa. Arvostan tallillamme sitä, että omistaja ottaa huomioon hevosen yksilöllisyyden.

    Miten minä parantaisin hevoseni oloja? Virikkeellisempi tarha. Ihan pian on tulossa tähän parannus kunhan saan heinälaatikon valmiiksi: ruokailuun menee enemmän aikaa. Mielestäni tarhan koko ei ole oleellinen vaan ne virikkeet. Paljon mielummin valitse virikkeellisen, mutta pienen tarhan kuin hehtaaripellon. Haluaisin myös pidemmän ulkoiluajan.

    Ihanneolot? Se riippuu aivan hevosesta. Oman hevoseni kohdalla voisi olla aivan ihana ratkaisu sellainen muutaman hevosen lauma pihatossa. Virikkeellinen tarha, paljon ruokaa haastavasti saatavilla, Asiallinen pihatto, joka pitää myös ötökät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Äh, melkein unohdin vastata tähän, kun menin julkaisemaan ilman aikaa vastaukselle.

      Tuo on kyllä totta! Varmasti hevonen eläisi mieluummin vaikka pienemmässä, hankalamaastoisessa metsätarhassa, entä isommalla, tasaisella pellonpalasella saatika hiekkatarhassa. Ja loppujen lopuksi niitä virikkeitä kun ei ole hankala edes siihen hiekkatarhaan kehitellä; juurikin tuo syömisen hidastaminen, oksia jyrsittäväksi, jotkut hevoset innostuvat palloista tai kaurapulloista jne. Mutta paras virike on edelleen mielestäni kyseiselle hevoselle sopiva tarhakaveri. :)

      Sinunkin haaveet hevosellesi kuulostavat loistavilta, varsinkin hevosen näkökulmasta katsottuna. Harmi, että vain hyvin harvalla on tähän mahdollisuutta -ehdottomasti saisivat pihatot yleistyä koko Suomen laajuisesti!

      Poista
    2. Omalla paikkakunnallani on aktiivipihattotalli. No miksi en ole sitten heti hevostani sinne viemässä? Yksinkertaisesti siitä syystä, ettei kyseinen pihatto sovi sille, koska hevoset ovat isossa laumassa. Heppaani on kokeiltu pitää laumasssa, mutta se stressaantuu ihan hirveästi, koska se on tottunut tarhaamaan elämänsä yksin. :/ Se ei myöksään osaa varoa muita hevosia, joten se on saanut jo kahdesti potkun vaarallisesti (olka- ja polviniveleen). Rauhallinen, ajan kanssa totutettu tarhakaveri on sille paras. :)

      Muutenkin kyseinen pihatto vähän mietitytti. Minusta on ihan liian vähän, jos tarhaa siivotaan vain kerran kuukaudessa. Ja mitenhän laumaelämä toimii täysylläpitotallissa, jossa hevoset vaihtuvat usein eikä voi koskaan tietää millaisia tapauksia samaan tarhaan keskenään tungetaan. Itse olen nähnyt valitettavan usein huonosti toimivia laumoja. Ihmisellä on suuri vastuu laumaa muodostaessaan, että kaikki hevoset tulevat varmasti toimeen keskenään. :)

      Poista
    3. Totta -asiaa täytyy miettiä ensinnä hevosen näkökulmasta, eikä hevosta missään nimessä ole mitään mieltä altistaa turhalle päivittäiselle stressille, vain saadakseen olla lajitoverien kanssa. Kaikille hevosille ei laumatarhaaminen sovi, johtuen yleensä juurikin siitä, että hevonen ei välttämättä ole samoissa aidoissa ollut sitten vierotuksen.

      Omani tosin on tarhannut kolmivuotiaaseen saakka oriporukassa, mutta sen jälkeen ei niin mitään hajua. Viimeiset kaksi vuotta ennen meille tuloa asui yksin, ja se näkyy nykyään siinä, että vaatii omaa tilaa. Sitä ei voisi enää laittaa isoon laumaan, eikä kavereiden kanssa pieneen tarhaan.

      Aktiivipihatto on ideana loistava, mutta toteutus varsin usein harmillisesti tökkii. :/ Ja totta, molemmilla edellisillä talleilla laumakokoonpanot vaihtelivat äärettömän usein. Nykyisellä olen saanut nyt viime aikoina pidettyä ponin puolia, eikä se ole pahemmin laumaa muuttanut.

      Kiitoksia kommentista!

      Poista

Kiitos kommentistasi jo etukäteen, ne piristävät aina päivää! Kommenttien valvonta on päällä, joten hyväksyn ne ennen julkaisua -älä siis ihmettele, jos kommenttisi ei tule heti näkyviin. :) Halutessasi voin olla julkaisematta kommenttisi, kunhan ilmoitat siitä minulle.